Κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους.

Η υπουργός ωστόσο τόνισε σήμερα στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν ».

Σε συνέντευξή της στο BBC Radio 4 η Ντόνελαν είπε ότι «δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Αναφερόμενη στις προθέσεις του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται τα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε πως είχε «πολλές συνομιλίες» μαζί του και ότι «η άποψή του για αυτό έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου «δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί και αυτή η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει επίσης».

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από το νόμο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας ανέφερε στο BBC ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...