Καταγγελίες της Μόσχας για «υφέρπουσα ΝΑΤΟποίηση» στη Βοσνία

Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού
Φώτο Αρχείου / Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού / Πηγή: European Defence Agency

Ξεκίνησε η άφιξη των γερμανικών δυνάμεων που θα συμμετέχουν στο εξής στην EUFOR (την «ειρηνευτική» δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία) στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δίνοντας αφορμή στη Μόσχα να καταγγείλει σχέδια «υφέρπουσας ΝΑΤΟποίησης».

Ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Σαράγεβο απέδωσε αυτά τα σχέδια σε «ορισμένα δυτικά κράτη, καταρχάς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία», τονίζοντας ότι η νέα στρατιωτική δύναμη «δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη» αλλά «με τη γεωπολιτική κυριαρχία και την επιθυμία για διατήρηση της ηγεμονίας τους». Εξέφρασε επίσης ανησυχία για «προβοκάτσιες που θα αποδείξουν την “αδυναμία” της EUFOR και την ανάγκη για την αντικατάστασή της από ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής».

Η ΥΠΕΞ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπίσερα Τούρκοβιτς, αντιδρώντας στη ρωσική ανακοίνωση, υποστήριξε ότι «τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα δεν είναι στρατεύματα κατοχής» και ότι παρεμβάσεις όπως αυτές της ρωσικής πρεσβείας αποδεικνύουν την ανάγκη για μια διαρκή παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η ίδια κατήγγειλε ότι έλαβε ανώνυμα απειλητικά μηνύματα τα οποία την προειδοποιούσαν για απαντήσεις που ετοιμάζουν «η ισχυρή Ρωσία και ο Πούτιν».

Τέλος, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μεσοβδόμαδα, επανέφερε απειλές για «μπλοκάρισμα» διαφόρων ψηφοφοριών στα «ενιαία» κρατικά όργανα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, μεταξύ άλλων για την υλοποίηση σχεδίων που αφορούν έργα σε υποδομές. Παράλληλα ζήτησε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να ενταχθεί άμεσα στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) και να εγκριθεί άμεσα η κατασκευή αγωγού αερίου που θα ενώνει τη Βοσνία με τη Σερβία. Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον (Βόσνιο μουσουλμάνο, επικεφαλής αυτήν την περίοδο του τριμελούς προεδρείου της χώρας) Σ. Τζαφέροβιτς, επειδή συμμετείχε στη συνάντηση της «Πλατφόρμας για την Κριμαία», η οποία εστιάζει στην αξίωση επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμα...