«Καταιγίδα» παζαριών με την Τουρκία δείχνει η αναβολή της άσκησης

Παναγιωτόπουλου - Ακάρ
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη (2020) συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ / Πηγή: Eurokinissi

Με αφορμή την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πυκνώνουν τα «είπα – ξείπα» της κυβέρνησης για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Τελευταίο παράδειγμα η συνέντευξη του υπουργού Άμυνας σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου ισχυρίζεται ότι η άσκηση αναβλήθηκε ως ένδειξη «καλής θέλησης» απέναντι στην Τουρκία, που ανέβαλε μια δική της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως λέει. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, υπήρξε επικοινωνία με τον ομόλογό του, ο οποίος του ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να αναβάλει τη δική της άσκηση, χωρίς όμως να ζητήσει άμεσα το ίδιο και για την ελληνική.

Με τον τρόπο αυτό, η αναβολή της «Καταιγίδας» παρουσιάζεται ως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης («σε συνεννόηση με το Μαξίμου», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός).

Το όλο περιστατικό μικρή σημασία θα είχε αν δεν γινόταν σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το παζάρι κλιμακώνεται στο παρασκήνιο, με ενεργότερη ανάμειξη του ευρωατλαντικού παράγοντα και στόχο τη διευθέτηση διάφορων ανοιχτών ζητημάτων, μεταξύ τους και του καθεστώτος στην Ανατ. Μεσόγειο. Κινήσεις της Τουρκίας φανερώνουν την πρόθεσή της να επιταχύνει τις εξελίξεις και στο Αιγαίο. Με δεδομένη επομένως τη στάση και της σημερινής κυβέρνησης, που ακολουθεί πιστά το ΝΑΤΟικό δόγμα «επαναγκίστρωσης» της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το «μορατόριουμ» στις στρατιωτικές ασκήσεις προέκυψε από το πουθενά και ότι δεν υπήρξε ΝΑΤΟική ομπρέλα συνεννόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είτε με τα περίφημα ΜΟΕ είτε μέσω άλλων διαύλων.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα Ριζοσπάστης (Τρίτη 19/5/2020)

Δείτε ακόμα...