Καταργούνται τα SMS και «ανοίγουν» οι διαπεριφερειακές ματακινήσεις από την Παρασκευή

EUROKINISSI

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από το πρωί της Παρασκευής, την κατάργηση των sms, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για την Υγεία.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, θα ισχύσουν δύο τρόποι μετακίνησης και ειδικότερα ένας για την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας για τα νησιά. Στον πρώτο συστήνεται η χρήση self test ενώ για τον δεύτερο επιβάλλεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μάλιστα από τη δεύτερη δόση) ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid ή self test (24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης (από δύο έως εννέα μήνες μετά από αυτή). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Παράλληλα ανακοίνωσε την κατάργηση των κωδικών sms σε 13033 και 13032, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 12.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με την εστίαση να κλείνει στις 12.15 π.μ..

Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτης ανά 25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου σε αντίθεση με τα καζίνο που θα λειτουργήσουν στις 15/5 και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ play στις 24/5. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 14/5 ανοίγουν επίσης ο τουρισμός και τα μουσεία, τη Δευτέρα 17/5 οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα εργαστήρια ΙΕΚ και κολέγια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και τα Ωδεία. Την Παρασκευή 21/5 επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά και στις 28/5 τα θέατρα και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Για τους γάμους και τις βαφτίσεις είπε πως θα μπορούν να γίνουν έως 100 άτομα από τις αρχές Ιούνη. Η μουσική στην εστίαση θα απαγορεύεται μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως από αύριο 13/5 αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων σε 19 νησιά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και ουσιαστικά παραδέχθηκε τις ελλείψεις δομών που υπάρχουν στα συγκεκριμένα νησιά λέγοντας πως θα συνδράμουν ΜΚΟ και εθελοντές.  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...