Σύνοδος «προθύμων»: Καταρτίζουν τα σχέδια για ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας με την Ελλάδα «παρούσα» στις συζητήσεις

Άλλη μια σύνοδος των «προθύμων» για την Ουκρανία συνήλθε σήμερα στο Παρίσι. Συμμετείχαν εκπρόσωποι αστικών κρατών, που εν μέσω κλιμάκωσης των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ, σχεδιάζουν κλιμάκωση στρατιωτικών και οικονομικών δράσεων για να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους μερτικό από τη λεία στην Ουκρανία. 

Συζήτηση γίνεται και για την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα σημαίνει την απευθείας σύγκρουση. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μετά την πρώτη σύνοδο των «προθύμων» στο Λονδίνο, είχε δηλώσει ότι συζητούν «για μπότες στο έδαφος και αεροπλάνα στον αέρα» της Ουκρανίας με σκοπό την… «διαρκή ειρήνη». Άλλωστε και χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι τα στρατεύματα που πιθανά θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε μάχες με την Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η παρουσία αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων θα έχει «αποτρεπτικό χαρακτήρα» και ότι θα μεταβούν στην Ουκρανία μετά την επίτευξη μίας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξής τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.

Παρούσα στις συζητήσεις η ελληνική κυβέρνηση

Σε αυτή τη συζήτηση, όλο αυτό το διάστημα και με κορύφωση και τη σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο, είναι «παρούσα» η Ελλάδα

Σε αυτή την «πορεία» είτε με διαρροές στα μέσα, είτε με «διαψεύσεις», ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση με την στήριξη των κομμάτων του συστήματος, εμπλέκει τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους. 

Αρχικά, με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε ειπωθεί ότι «οδηγός» για το τι σχετικά θα πράξει η Ελλάδα είναι η «μέχρι τώρα στάση της». Αν κανείς αναλογιστεί ότι η «στάση» αυτή αφορά την αποστολή μέχρι και απαγορευμένων όπλων λευκού φωσφόρου στο καθεστώς Ζελένσκι, η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16 κ.λπ, ο… «οδηγός», οδηγεί σε βάθεμα της εμπλοκής στο σφαγείο. 

Στη συνέχεια διέρρευσε σε μεγάλη αστική εφημερίδα ότι η Ελλάδα θα έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία με «όρους» αυτό να γίνει με «ευρωπαϊκή ομπρέλα» και συμφωνία της Ρωσίας. Ακολούθησαν δηλώσεις, και κυβερνητικού βουλευτή, του Αγγ. Συρίγου, που ουσιαστικά συνιστούν κάλεσμα για αποστολή στρατευμάτων με πρόσχημα την προστασία της «ελληνικής μειονότητας», που να τονιστεί ότι βρίσκεται σε εδάφη που τώρα κατέχει η Ρωσία. 

Σε σημερινό δημοσίευμα αστικής εφημερίδας, οι «όροι» για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έγιναν το να έχει πρώτα «επιτευχθεί εκεχειρία», να «μην τοποθετηθούν Έλληνες στρατιώτες σε ρωσικό έδαφος» και «να υπάρχει η δυνατότητα να αποχωρήσουν σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών». 

Και ενώ λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι επιχειρούν να «προετοιμάσουν» τον ελληνικό λαό να δεχθεί να πεθάνει για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα δήλωσε ότι «συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειας, τις οποίες ενδεχομένως άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις οι οποίες συμμετείχαν στην σημερινή διάσκεψη (…) Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων». Προφανώς, ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη γνώση των λεγομένων του και σπεύδει να τονίσει όχι ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατό, αλλά πως δεν είναι ακόμα «έτοιμη» να το κάνει! 

Δείτε ακόμα...