Καταβολή οδοιπορικών εξόδων των πυροσβεστών κατά τη μετάθεσή τους

Πυροσβέστες σε αστική πυρκαγιά
Φώτο Αρχείου / Πυροσβέστες σε αστική πυρκαγιά / Πηγή: Eurokinissi

Τα έξοδα μετάθεσης πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους πυροσβέστες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα έξοδα που προκύπτουν και για να μην επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο οικονομικός και ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάδελφοι που μετατίθενται και δεν τους χορηγούνται τα έξοδα της μετάθεσης από την υπηρεσία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που προκύπτουν από την μετακίνησή τους, την μετακίνηση των μελών της οικογένειάς τους, καθώς και από την μεταφορά της οικοσκευής τους.

Η νομοθεσία που ισχύει (άρθρο 157 του νόμου 4662/2020, άρθρο 15 του νόμου 2685/1999 κ.ο.κ.), στερεί την χορήγηση των εξόδων μετάθεσης σε αρκετούς συναδέλφους και ιδιαίτερα, στους νεοπροσληφθέντες που τοποθετούνται σε υπηρεσίες όταν εξέρχονται από τις Σχολές και στους συναδέλφους που μετατίθενται με αίτησή τους σε διάστημα μικρότερο των 4 ετών από την προηγούμενη μετάθεση.

Τα συνδικαλιστικά όργανα στον χώρο μας, με ευθύνη των προεδρείων και των πλειοψηφιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και των πρωτοβάθμιων σωματείων της, δεν διεκδίκησαν ποτέ όπως είχαν υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και αντικειμενικό νομοθετικό πλαίσιο που θα χορηγεί τα έξοδα μεταθέσεων στους πυροσβέστες, σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται.

Οι δικαστικές ενέργειες (προσφυγές) στις οποίες σκέφτονται να καταφύγουν ορισμένοι συνάδελφοι προκειμένου να αποζημιωθούν για τα έξοδα που πραγματοποίησαν κατά την μετάθεσή τους, πολύ δύσκολα θα βγάλουν θετικό αποτέλεσμα και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αφενός γιατί οι υποθέσεις τους θα εκδικαστούν μετά από αρκετά χρόνια, αλλά κυρίως, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αρθούν στα δικαστήρια, διατάξεις που ισχύουν και εφαρμόστηκαν με νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις.

Για να δοθεί άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα, πρέπει όλοι οι πυροσβέστες να πιέσουμε και να απαιτήσουμε από τα προεδρεία των συνδικαλιστικών μας οργάνων να ενεργοποιηθούν και να κινητοποιηθούν, προκειμένου να διεκδικήσουμε να χορηγούνται από την υπηρεσία χωρίς κανένα περιορισμό όλα τα έξοδα που επιβαρυνόμαστε σε περίπτωση που αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε και να μετακομίσουμε, εξαιτίας μετάθεσης, απόσπασης ή και μετακίνησης.

Δημήτρης Βλάχος
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου
με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...