Κατεχόμενα Κύπρου: Αναβάθμιση στρατιωτικής παρουσίας Τουρκίας

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Νέες πληροφορίες για το πώς μεθοδεύεται η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετέδωσαν χτες τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το ψευδοκράτος άναψε «πράσινο φως» για να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο ο τουρκικός στρατός.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται μάλιστα απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» της (όπως η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος) «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» ΤΔΒΚ, με βάση την οποία θα υπογραφεί «πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και “ΤΔΒΚ” για την παραχώρηση και χρήση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου στη διοίκηση των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αναφέρεται ο στρατός κατοχής.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου σε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, συζήτησαν τις εξελίξεις στην ασφάλεια αλλά και τη συνεργασία σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ο Ακάρ έγινε δεκτός με επίσημη στρατιωτική τελετή, ενώ σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο υπουργοί επιδίωξαν «να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας». Πρόσθετε δε ότι οι δύο πλευρές «απολαμβάνουν μια στενή σχέση ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με μια ιστορία κοινών ευθυνών».

Στη Βρετανία βρέθηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που, ενόψει και της λήξης της (10ετούς συνολικά) θητείας του τον Φλεβάρη, είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και με τον βασιλιά Κάρολο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο Κύπριος Πρόεδρος «προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες έχουν ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη δεκαετή θητεία του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη σύναψη πολύ σημαντικών διμερών Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης, όπως είναι, για παράδειγμα, το Μνημόνιο για τη Στρατηγική Συνεργασία και το Μνημόνιο για μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο προς όφελος των κατοίκων αυτών των περιοχών».

Ο Κύπριος ηγέτης τιμήθηκε και σε εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου παραβρέθηκε και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Λίο Ντοχέρτι. Ο Βρετανός αξιωματούχος έσπευσε να επισημάνει σε παρέμβασή του ότι μια «δίκαιη» και «με διάρκεια» λύση του Κυπριακού είναι σημαντική ώστε «να ενισχυθούν οι επενδύσεις, το εμπόριο και ο τουρισμός δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για ένα πιο σταθερό μέλλον για όλους».

Στο μεταξύ σε χτεσινό άρθρο που φιλοξενεί η Deutsche Welle, αναφερόμενη στνη πρόσφατη μυστική συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνει πως «κάτι κινείται ανάμεσα σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, αλλά σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας», λέγοντας πως «θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά». Ενώ προσθέτει πως «Η γερμανική διαμεσολάβηση δεν περιορίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη στενή έννοια αλλά περιλαμβάνει και την Κύπρο. Τελευταία παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αύξηση των διπλωματικών επαφών μεταξύ του Βερολίνου και της Λευκωσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο «τρέχουν» και τα πλάνα ενεργειακών κολοσσών για τη «γειτονιά» μας. Χτες, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι εντός ημερών η αμερικανική «Chevron» θα υποβάλει πλάνο ανάπτυξης του οικοπέδου «Αφροδίτη» (στο οικόπεδο «12») και το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα προχωρήσει στη νέα γεώτρηση. Αναφέρθηκε και σε «πλάνο ανάπτυξης» που ετοιμάζει η ιταλική ΕΝΙ για το «6» – που αμφισβητεί η Τουρκία – ενώ συνολικά έκανε λόγο για εντατικοποίηση αναζήτησης πιθανών συνεργιών για βέλτιστη αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την έναρξη συζήτησης με την ΕΕ για έμπρακτη συμβολή της Κύπρου στη διαδικασία απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, τον ρόλο του EMGF (Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο), αλλά και για την πρωτοβουλία για «απανθρακοποίηση του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...