Κατεχόμενα Κύπρου: Ορμή στα παζάρια που «τρέχουν» στο Κυπριακό

Ορμή στις αντιλαϊκές διεργασίες και στα παζάρια που «τρέχουν» τόσο στο Κυπριακό, στο φόντο των διχοτομικών σχεδίων που προωθούνται, όσο και σε πολλά κρίσιμα μέτωπα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δίνει η προκλητική επίσκεψη που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα (επέτειο της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974) στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία του κυβερνητικού συμβουλίου και άλλων τουρκικών κομμάτων.

Με φόντο τις επισημάνσεις που ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ διαρκώς επαναλαμβάνουν για τον «κρίσιμο ρόλο» της Αγκυρας σε μια σειρά υποθέσεις και ειδικά στη διατήρηση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι σε «κακόβουλες δυνάμεις», όπως αποκαλούνται αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ’ όλα Ρωσία και Κίνα, η τουρκική αστική τάξη προχωρά σε νέα επίδειξη πυγμής, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι εκκλήσεις για να προχωρήσουν νέες διευθετήσεις, όπως η συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και η διχοτόμηση της Κύπρου.

Μιλώντας στη «Βουλή» του ψευδοκράτους, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», και κάλεσε σε ανάγνωση των εξελίξεων στο Κυπριακό «με βάση τις πραγματικότητες». Επανέλαβε κατηγορίες προς την «ελληνοκυπριακή πλευρά» (καθώς η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος) ότι «δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους» και ότι προσεγγίζει τους Τουρκοκύπριους «ως μειονότητα του νησιού», προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να χάσουμε άλλα 50 χρόνια» αλλά και πως στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ξεχωριστοί λαοί» και «δύο ξεχωριστά κράτη». Δεν παρέλειψε να επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση «διάσκεψης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου» – που απευθύνεται βέβαια όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά κυρίως σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που προτάσσουν τη διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας τους με την Τουρκία, για την προώθηση μιας συνολικής ιμπεριαλιστικής διευθέτησης.

Κατά τ’ άλλα, ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε σχέδιο για την ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» και νέας «Βουλής» σε άλλο κτίριο. Ανακοινώσεις θα γίνουν και σήμερα, με επίκεντρο το επενδυτικό φιλέτο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για την αξιοποίηση του οποίου εδώ και βδομάδες γίνεται μια μεγάλη συζήτηση (με πρωτεργάτες ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ.) ως προς το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει την «επανέναρξη του διαλόγου» για το Κυπριακό.

Πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη επανέλαβε έκκληση «σε όσους είναι υπέρ της λύσης (…) Εάν υπάρχει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών».

Δείτε ακόμα...