Κατεχόμενη Κύπρος: Κόντρα Ακιντζί- Οζερσάι

Κύπρος-σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Αισιόδοξος για την κατάσταση του κορονοϊού δείχνει να είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο αριθμός των τεστ δεν είναι αρκετός και ότι ο αριθμός των δειγματοληψιών θα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, λέει πως το Υπουργείο Υγείας και οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίσουν για τα αναγκαία μέτρα που θα ακολουθηθούν.

Αναφορικά με τη δήλωση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους σχετικά με τα φάρμακα που δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται πολιτική αυτές τις μέρες που εργαζόμαστε για την υγεία των ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαστρεβλώσεις και κατηγορίες και γι’ αυτό έπρεπε να κάνει μια δήλωση.

Η δικοινοτική Επιτροπή Υγείας είχε συναντηθεί στις 3 Φεβρουαρίου μαζί με τους ηγέτες και είχαν συμφωνήσει για τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Έπειτα από τότε η Επιτροπή έχει συναντηθεί 2 φορές ακόμα ενώ η επικοινωνία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ετοιμάστηκαν δύο κατάλογοι, από εμπειρογνώμονες υγείας και το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τις ανάγκες για να δοθούν στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την Ανάπτυξη και στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι η πρώτη ομάδα εξοπλισμού και φαρμάκων θα φτάσει αύριο μέσω Μερσίνας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το προηγούμενο Σάββατο και συζήτησαν για το γεγονός ότι υπάρχει χλωροκίνη που παρασκευάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία,έτσι η ΕΕ και η UNDP δεν χρειάζεται να την αγοράσουν στο εξωτερικό.

Όπως είπε, ο Τουρκοκύπριος συν-πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε την βοήθειά του και ότι ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρματζί, σχετικά με την μεταφορά.

Ο κ. Άκιντζι πρόσθεσε ότι ο «υφυπουργός παρά το προέδρω» κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας και τον ενημέρωσε για το θέμα  και όλος ο εξοπλισμός και το φάρμακο μεταφέρθηκαν στον χώρο αποθήκευσης του Υπουργείου Υγείας.

Από την άλλη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι, κατήγγειλε τη συζήτηση του κ. Ακιντζί με τον Ερσίν Τατάρ, καθώς, όπως είπε, είναι χάσιμο χρόνου και ο ίδιος δεν έχει τέτοια ατζέντα.

Σύμφωνα με την «Haber Kibris», ο Οζερσάι είπε ότι η πολιτική πρέπει να μπει στην άκρη σε τέτοιες περιόδους και δεν πρέπει να σπαταλάται ενέργεια  σε τέτοιες συζητήσεις. Είπε, επίσης, ότι δεν είναι σωστό να μετατρέπεται ένα ανθρωπιστικό θέμα υγείας σε πολιτικό θέμα και ότι η μόνη ατζέντα θα είναι ο αγώνας κατά της πανδημίας.

Είπε επίσης ότι αν θα ζούμε δίπλα στην ε/κ κοινότητα στο ίδιο νησί, θα πρέπει επίσης να μάθουμε πώς να συνεργαζόμαστε, ειδικά σε θέματα υγείας, με την προϋπόθεση ότι αυτή η συνεργασία δεν θα μετατρέπεται σε υλικό για πολιτική εκμετάλλευση.

Η ενδοαστική κόντρα φουντώνει και στην πλευρά της κατεχόμενης Κύπρου.

Πριν λίγο και καιρό η αντιπαράθεση Ακιντζί – Ερντογάν είχε φτάσει σε οριακό σημείο.

Τότε, ο Ακιντζί είχε κατακρίνει -για δικούς του λόγους- την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία λέγοντας πως «αίμα ρέει όχι νερό», για να του απαντήσει οργισμένα ο Ερντογάν “πως έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια”.

Με πληροφορίες από: sigmalive

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...