Καθαιρέσεις αξιωματούχων στον Ισημερινό μετά τους φόνους επτά κρατουμένων

Φώτο Αρχείου

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο απέπεμψε τρεις ανώτερους αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας μετά τους φόνους επτά κρατούμενων που κατηγορούνταν για τη δολοφονία τον Αύγουστο του υποψήφιου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Διακόπτοντας περιοδεία του στο εξωτερικό και επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Κίτο, ο κ. Λάσο προέδρευσε προχθές Σάββατο σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «αναδιοργάνωση» της αστυνομίας, την απομάκρυνση του αρχηγού της, του στρατηγού Φάουστο Σαλίνας, από το αξίωμά του και την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Σέσαρ Σαπάτα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τις καθαιρέσεις άλλων δυο αξιωματούχων: του διευθυντή του τμήματος ερευνών της αστυνομίας, του στρατηγού Αλαΐν Λούνα, και του διευθυντή της υπηρεσίας φυλακών Λουίς Ορδόνιες. Αυτός ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Αύγουστο, με απόφαση του προέδρου.

Έξι Κολομβιανοί με βαριά ποινικά μητρώα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έβδομος έπεσε νεκρός από τα πυρά των σωματοφυλάκων του θύματος. Συνολικά περίπου δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στην πορεία της έρευνας που ακολούθησε.

Οι αρχές έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για τους φόνους των επτά κρατουμένων, μερικές ημέρες προτού μετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών η Λουίσα Γκονσάλες, υποψήφια προσκείμενη στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα -ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο ήταν ορκισμένος αντίπαλός του- και ο υποψήφιος της δεξιάς Ντανιέλ Νομπόα, γιος μεγιστάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...