Κάθε φαντάρος πρέπει να προβληματιστεί και να διαλέξει το δρόμο της διεκδίκησης

Στρατιώτες από μονάδες της Λήμνου (88 ΣΔΙ) - Φυλάκιο Ζαβαλάκι
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες από μονάδες της Λήμνου (88 ΣΔΙ) – Φυλάκιο Ζαβαλάκι / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση πραγματικά χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο έσπευσε να βάλει μπροστά την συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που κάνει επ’ αόριστον και με τη βούλα την χώρα ένα ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο βάζοντας το λαό σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει σε αυτά τα σχεδία πρωταγωνιστικό ρόλο όπως δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα του ελλιμενισμού του μεταγωγικού USNS Yuma αλλά και ο ρόλος που έχει παίξει η Αλεξανδρούπολη σε πρόσφατες ασκήσεις-πρόβες πολέμου, τα σχεδία που υπάρχουν για την μεγαλύτερη έως σήμερα μετακίνηση πολεμικού υλικού και στρατιωτών στην περιοχή με το μέτωπο πάντα στραμμένο στην περικύκλωση των Ρωσικών συνόρων. Επίσης επικίνδυνη είναι και η παραχώρηση του στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη στις Αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις, με την εγκατάσταση μόνιμης στρατιωτικής δύναμης 300-400 στρατιωτών.

Η ΝΔ για να χρυσώσει το χάπι παρουσιάζει όλα τα παραπάνω ως ενίσχυση της άμυνας της χώρας και ως ενίσχυση των δεσμών με τους ισχυρούς μας “συμμάχους” που θα μας προστατέψουν απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Το δίλημμα όμως «ή παραπέρα εμπλοκή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή απροστάτευτοι απέναντι στην Τουρκία» είναι πέρα για πέρα κάλπικο.

Είναι η ίδια η εμπλοκή σε τέτοιες ενώσεις που βάζει το λαό και ιδιαίτερα τους νέους στρατευμένους σε κίνδυνο. Μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκη σύμμαχος. Μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι αυτοί ισχυροί σύμμαχοι είναι που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, σφυρίζουν κλέφτικα μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα και διαλαλούν σε κάθε τόνο ότι πρέπει η Τουρκία να παραμείνει στο Ευρωατλαντικό τόξο. Άραγε πόσο ήσυχος μπορεί να νοιώθει ο λαός με τέτοιους συμμάχους και με την παραπέρα εμπλοκή στους ευρωνατοϊκούς μηχανισμούς;.

Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι σε έναν αμυντικό ρόλο όπως παρουσιάζεται ιδιαίτερα μέσα στα στρατόπεδα σ’ εμάς τους νέους στρατευμένους. Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις -με καταλυτικό τον ρόλο του Σύριζα που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ορμητήριο θανάτου- έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να μπορέσει να αναβαθμίσει την θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Τα πρόσφατα παραδείγματα με την αγορά των Belhara, την αποστολή Patriot στην Σ. Αραβία (τρανταχτό παράδειγμα προστασίας των συνόρων της… Ελλάδας), την αποστολή φρεγατών μέχρι τα στενά του Ορμουζ, την Συμφωνία με την Γαλλία για αμοιβαία συνεργασία και σε αποστολές στην ευρύτερη περιοχή, κάθε άλλο παρά αμυντική στρατηγική είναι.

Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός έχει πληρώσει ακριβά την επιλογή όλων των κυβερνήσεων να δίνονται δις κάθε χρόνο σε ΝΑΤΟ και εξοπλισμούς την ίδια ώρα που η κατάσταση στην δημόσια Υγεία και Παιδεία μέρα με την μέρα γίνεται και πιο τραγική, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Μπορούν να πανηγυρίζουν για την πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα σε αμυντικές δαπάνες επί του ποσοστού του ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκες χώρες… αλλά η ζωή των φαντάρων μέσα στα στρατόπεδα παραμένει τραγική και δυσβάστακτο κόστος για τις οικογένειες μας. Γιατί όταν πρόκειται για εισφορές στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δισεκατομμύρια αλλά σε καιρό πανδημίας τα είδη καθαριότητας και απολύμανσης είναι κόστος μη προβλεπόμενο. Ακόμα και σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συνάδελφοι μας με πιθανά συμπτώματα covid, ακόμη και το rapid test είναι πολυτέλεια και είναι στην “ατομική” ευθύνη του καθένα. Αν θα αναλάβει ο ίδιος το κόστος δηλαδή.

Με βάση όλα τα παραπάνω κάθε φαντάρος πρέπει να προβληματιστεί και να διαλέξει το δρόμο της διεκδίκησης μέσα και έξω από τα στρατόπεδα. Να ενώσει την φωνή του με τους εργαζόμενους και να αγωνιστεί να απεμπλακεί η χώρα μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία βάση θανάτου στην χώρα μας. Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Στρατευμένος από το Σουφλί Έβρου

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...