Καθηλώνονται και στο Ισραήλ τα F-35

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλεται προσωρινά κάθε δραστηριότητα των εν μέρει αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά την ανησυχία στις ΗΠΑ για πιθανό πρόβλημα στο σύστημα εκτίναξης των καθισμάτων των χειριστών τους.

Τα μαχητικά θα επιθεωρηθούν, διαδικασία που θα διαρκέσει μερικές ημέρες, ανέφερε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μέσω Twitter. Αν χρειαστεί να διεξαχθούν έξοδοι αυτών των μαχητικών στο μεσοδιάστημα, θα απαιτείται ειδική άδεια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ ακολουθεί την ανακοίνωση στις ΗΠΑ την Παρασκευή για πιθανή αστοχία υλικού των θηκών των φυσιγγίων με τα εκρηκτικά του συστήματος εκτίναξης των καθισμάτων των πιλότων σε τρεις τύπους αεροσκαφών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του F-35, κάτι που προκάλεσε αναστολή ορισμένων επιχειρήσεων.

Τα μαχητικά καθηλώνονται από σήμερα, (Παρασκευή), ώστε να «επισπευστεί η διαδικασία επιθεώρησης» των καθισμάτων εκτίναξης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Αεροπορικής Διοίκησης, Αλέξ Γουόλεϊ.

Σημειώνεται η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει 302 stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο μαχητικών μετά τα F-16 Falcon. Τα μαχητικά θα επιθεωρηθούν και κατόπιν των απαραίτητων κινήσεων θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις. Προ ημερών, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε επίσης καθηλώσει αδιευκρίνιστο αριθμό αεροσκαφών για τον ίδιο λόγο.

Την υπόθεση γνωστοποίησε η ιστοσελίδα Breaking Defense, η οποία σε αποκλειστικό της δημοσίευμα τόνισε πως η αεροπορία των ΗΠΑ «καθηλώνει F-35» λόγω ζητήματος με το σύστημα εκτίναξης.

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...