Κατοχικό Καθεστώς Κύπρου: Η ελληνοκυπτριακή πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Με επιθετικές ανακοινώσεις τους «προεδρία» και «ΥΠΕΞ» από το Κατοχικό καθεστώς Κύπρου καταλογίζουν στην ελληνοκυπτριακή πλευρά ότι προβαίνει σε ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κυρίαρχο όραμα της ε/κ πλευράς, αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας», είναι ότι «δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία και τους φυσικούς πόρους» με τους Τ/κ και για να συνεχίσουν το πολιτικό καθεστώς «που υφάρπαξαν με την βία των όπλων» – όπως γράφει – να κατηγορούν την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, ενώ συνεχίζουν τα βήματα που «αυξάνουν την ένταση απειλώντας την ειρήνη και την σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή μας».

Όλοι έχουν αποδεχθεί, ισχυρίζεται, ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί, «ανήκουν και στους δύο λαούς. Το δικαίωμα του τ/κ λαού σε αυτούς τους πόρους δεν είναι μόνο υλικό, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση αυτών των πόρων. Η τ/κ πλευρά δεν θα επιτρέψει ποτέ να σφετεριστεί τα δικαιώματά τους, την διαχείριση και την μονομερή χρήση αυτών των πόρων η ε/κ πλευρά, αγνοώντας τον λαό μας».

Αναφέρει επίσης ότι το ψευδοκράτος έδωσε τις σχετικές άδειες και η ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εργασίες «στο όνομα της χώρας μας», όπως αναφέρει το ψευδοκράτος.

Τόσο η «προεδρία» όσο και το «υπεξ» σημειώνουν ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς του Ιουλίου του 2019 για συνεργασία των δύο πλευρών στο θέμα του φυσικού αερίου, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Η «προεδρία» καλεί την ε/κ ηγεσία και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για συνεργασία» και να απαντήσουν θετικά στην πρόταση Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη για την ενέργεια, όπου και οι δύο πλευρές του νησιού θα εκπροσωπηθούν με «ίσο καθεστώς».

Το «υπεξ» στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στην έναρξη χθες ερευνών ιταλικού πλοίου, με σημαία Μάλτας, με άδεια που δόθηκε από την ε/κ «διοίκηση», όπως αναφέρει την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζει δε ότι έχει ανακοινωθεί από την ε/κ πλευρά η διενέργεια γεωτρήσεων τον Νοέμβριο υποστηρίζοντας ότι αυτές οι μονόπλευρες ενέργειες έχουν το νόημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τ/κ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε ακόμα...