Καυγάδες των ιμπεριαλιστών

ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες / Πηγή: Eurokinissi

Δημοσίευμα στο γερμανικό τύπο για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία, προκάλεσε δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Γερμανία καθώς και την ανταπάντηση στο twitter της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Πολωνία. Αυτά τα περιστατικά ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τις αγεφύρωτες αντιθέσεις συμφερόντων, σχετικά με τα μερίδια συμμετοχής στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, ανάμεσα σε δύο μέλη του, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία δήλωσε ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί να συμβάλλει στη διατήρηση των πυρηνικών αποτρεπτικών μέσων και ένα από αυτά είναι τα αεροσκάφη μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Σα συνεννοημένοι από τα πριν η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Πολωνία ανταπάντησε στο συνάδελφό της στη Γερμανία, ότι εάν η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, τότε η πυρηνική ικανότητα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Πολωνία.

Στο στημένο προφανώς διάλογο ανάμεσα σε δύο πρεσβευτές των ΗΠΑ, παρέμβαση έκανε και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Πολωνία, υπερασπιζόμενος τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι η Γερμανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ, σχετικά με το ποσοστό που διαθέτει από τον προϋπολογισμό της η κάθε χώρα για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο όξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δαπανούν πολλά περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν και θέλουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν για πολεμικούς εξοπλισμούς περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, δαπανούσαν πάνω από το 2% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο ο Τραμπ έκανε εγκωμιαστικά σχόλια.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας είναι ότι οι ιμπεριαλιστές, μπορεί να έχουν τις διαφωνίες τους, τις διαφορετικές στρατηγικές, καθώς η εκδήλωση των ανταγωνισμών και η όξυνση των αντιθέσεων είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Για το μόνο που πρέπει να είμαστε σίγουροι είναι ότι τα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού δεν αλλοιώνονται.

Όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, τότε συνασπίζονται και σαν μια γροθιά, βάζουν σε κίνηση την δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και με τις πολεμικές επιχειρήσεις χαράζουν σύνορα με το αίμα των λαών, ανοίγουν δρόμους για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπου εμφανίζονται ζωτικά συμφέροντα γιαυτό.

Ο λαός μας χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και να κλείσουν τώρα οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να χαράξει το δικό του δρόμο με οργάνωση της οικονομίας που θα ικανοποιεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Με επιστημονικά οργανωμένο κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Λ.Α

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...