Καύσωνας: Τους 42 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο στο Ηράκλειο

Καύσωνας νερό

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για το Μάη στην Ελλάδα, σημειώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Πλώρα Ηρακλείου και ήταν 41,8 βαθμοί Κελσίου, ενώ ακολούθησαν η Γόρτυνα Ηρακλείου (40,8) και η Σπάρτη (40,3).

Τα σημαντικότερα τοπικά ρεκόρ του Σαββάτου ήταν:

  • Μοίρες 40,2 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας του σταθμού)
  • Μεγαλόπολη 39,3 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
  • Ψυχικό Αθηνών 39,3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
  • Μολάοι Λακωνίας 38,9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
  • Νεμέα 38,6 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
  • Μαρούσι 37,6 C (ρεκόρ 10 ετών λειτουργίας)
  • Πύργος Ηλείας 36,8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
  • Αθήνα – Γκάζι 35,4 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
  • Τζερμιάδων Λασιθίου 34,9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας).

Στην Αττική η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε σήμερα ήταν στον σταθμό Ψυχικού Αθηνών (39,3 C), ενώ η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο σταθμό Φαλήρου-ΣΕΦ (28 C).


Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα της λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών. Με εισιτήρια εισόδου σε πολλές περιπτώσεις και χαράτσι σε ομπρέλες και ξαπλώστρες, τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για όσους είχαν τα λεφτά…

Πάντως οι ελεύθερες παραλίες γέμισαν από λαϊκές οικογένειες που αναζήτησαν μια ανάσα δροσιάς από τον πρώτο καύσωνα που μας ήρθε ομολογουμένως κάπως απότομα.

Και οι παραλίες για όσους μπορούν να πληρώσουν:

Και για τους υπόλοιπους:

Να θυμίσουμε ότι με παρέμβασή του το ΚΚΕ ζήτησε να ανοίξουν όλες οι παραλίες στο λαό δωρεάν. Παραλίες ανοιχτές με ελεύθερη είσοδο για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84».


Την Κυριακή 

Αύριο, Κυριακή, αναμένονται αραιές νεφώσεις, που στα βόρεια θα είναι τοπικά πυκνότερες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα συμβάλουν στο περιορισμό της ορατότητας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 32, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 17 έως 36, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 30 και στην Κρήτη από 16 έως 38 (τοπικά στα νότια έως 39-40).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως το πρωί έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που το μεσημέρι και το απόγευμα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως τρία μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...