Καζακστάν: Διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

Πηγή: sputnik

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σε αρκετές πόλεις στο Καζακστάν, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να άρει τα ανώτατα όρια τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οδηγώντας έτσι σε εκτόξευση της τιμής του καυσίμου, που χρησιμοποιείται ευρέως και στα αυτοκίνητα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ σε ορισμένες πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στην Ακτάου και σε έναν οικισμό εργαζομένων που χρησιμοποιούνται από υπεργολάβους της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου του Καζακστάν, της «Tengizchevroil». Στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, η αστυνομία απέκλεισε την κεντρική πλατεία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι έμποροι λιανικής συμφώνησαν να μειώσουν την τιμή κατά 25%, όμως η κυβέρνηση απέκλεισε περαιτέρω μειώσεις «λόγω του κόστους παραγωγής». Η κυβέρνηση του Τοκάγιεφ ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να βρεθεί λύση, για χάρη της σταθερότητας στη χώρα».

Πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα οχήματά τους ώστε να λειτουργούν με υγραέριο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο από τη βενζίνη, λόγω της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης. Όμως η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η χαμηλή τιμή δεν είναι βιώσιμη και κατήργησε το πλαφόν την 1η Ιανουαρίου.

Απόψε η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το πλαφόν ύψους 50 τένγκε (0,11 δολάρια) ανά λίτρο υγραερίου στην επαρχία Μανγκιστάου, μια τιμή που είναι η μισή από αυτήν στην οποία πωλείται στην αγορά το καύσιμο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...