Καζακστάν: Εντολή του προέδρου στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση

ΚΑΖΑΚΣΤΑΣΝ / Πρόεδρος Κασίμ-Ζομάρτ-Τοκάγεφ

“Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι “τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά” και να “χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών”.

Ο Τοκάγεφ απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των “οπλισμένων συμμοριτών” που προκαλούν τις ταραχές.

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε “παράλογα” τα αιτήματα, κυρίως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση. “Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (…) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “20.000 συμμορίτες” επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες.

Αυτοί είχαν “σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη”, συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε “εξειδικευμένους δολιοφθορείς”.

“Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή” αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

“Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν”, σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι “υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία”.

Το Καζακστάν συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων με επίκεντρο την πόλη Αλμάτι.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία κι άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Τοκάγεφ θέλησε σήμερα να “ευχαριστήσει ιδιαιτέρως” τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης. “Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου”, είπε. Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...