Επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να γίνουν σημαντικές συμφωνίες Κίνας – Καζακστάν, αλλά και εν όψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) την Πέμπτη. Ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφτεί στη συνέχεια το Τατζικιστάν.
Ο Σι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ενώ τόνισε τη «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση» των δυο κρατών, καθώς «ανεβαίνει» ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Κεντρική Ασία, με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την ΕΕ να προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος σε βάρος της ρωσικής και κινεζικής επιρροής και προωθούν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, το Εμπόριο. Η σημασία της Κεντρικής Ασίας έχει μεγαλώσει ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας της αναζήτησης εναλλακτικών προς τη Ρωσία αγορών, πηγών ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.
«Οι αλλαγές και οι αναταράξεις στο παγκόσμιο τοπίο θέτουν νέες απειλές και νέες προκλήσεις, αλλά επίσης φέρνουν νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες για ολόπλευρη συνεργασία» μεταξύ Κίνας και Καζακστάν, τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος σε άρθρο του στο πρακτορείο Kazinform, προτάσσοντας το αφήγημα του «πολυπολικού» κόσμου και της παγκοσμιοποίησης με βάση τα συμφέροντα της Κίνας.
Με το «βλέμμα» σε άλλους ανταγωνιστές ο Σι επισήμανε πως το Πεκίνο «αντιτίθενται σε οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις του Καζακστάν».
Έκανε λόγο για «τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας» στα πλαίσια της κινεζικής πρωτοβουλίας επενδύσεων σε υποδομές «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road) και του προγράμματος «Δίκαιο Καζακστάν» (Just Kazakstan), με αντάλλαγμα «να ανοίξουμε περαιτέρω την υπερμεγέθη αγορά μας στο Καζακστάν», ώστε οι καζακικοί επιχειρηματικοί όμιλοι «να μπορούν να μοιραστούν τις ευκαιρίες της ανάπτυξής μας».
Σύμφωνα με τον Σι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε παραδοσιακούς τομείς, όπως επενδύσεις, βιομηχανική ικανότητα, Ενέργεια, εξόρυξη, γεωργία, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του εκτελωνισμού στα συνοριακά λιμάνια, αλλά και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιακή οικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η αεροπορία και αεροδιαστημική και «να δημιουργήσουμε περισσότερες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες με υψηλές προστιθέμενες αξίες».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν για το Πεκίνο η υψηλής ποιότητας λειτουργία της σιδηροδρομικής ταχείας Κίνας-Ευρώπης και η κατασκευή της Διεθνούς Διαδρομής Μεταφορών της Κασπίας, που θα καταστήσουν «πιο πολυδιάστατο και αποτελεσματικό» το δίκτυο μεταφοράς μεταξύ Κίνας και Καζακστάν.