Καζακστάν: Συνεχίζεται η άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων

Πηγή: Sputnik

Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στην Αλμάτι κατά των διαδηλωτών, χωρίς ωστόσο οι στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν καταφέρει να καταστείλουν την κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «Tass» και «Ria Novosti», ο στρατός μπορεί να ελέγχει την πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας στην Αλμάτι, αλλά σε άλλες περιοχές της πόλης, συνεχιζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές από αστυνομία, στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίας, για άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ζαναοζέν, όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Khabar 24, οι δυνάμεις καταστολής «απελευθέρωσαν» την πρώην προεδρική κατοικία στο Αλμάτι και ανέκτησαν τον έλεγχο γύρω από όλα τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η κύρια πλατεία της πόλης είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας του Καζακστάν.

«Ανησυχίες» και παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν», μετά την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στη χώρα από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Η ΕΕ «ανησυχεί πολύ» από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει «καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς ο ανταγωνισμός με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οξύνεται στις περιοχές γύρω από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε «έκκληση για αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις πλευρές. «Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από κοντά και η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, στον οποίο είπε ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν και πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει «κάθε μορφής τεχνική πληροφόρηση και εμπειρία», εάν χρειαστεί. Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρεται η τουρκική προεδρία.

Ρωσία: Ενδεχόμενες νέες επεμβάσεις

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα διαβουλευτεί» με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για «να στηρίξει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων, και «να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές».

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι’ αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση η απόφαση στρατιωτικής συνδρομής ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας από 15 Μαΐου 1992, «το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης επίθεσης (ένοπλης εισβολής, που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία) σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη, όλα τα υπόλοιπα κράτη, έπειτα από αίτημά του, θα παρέχουν χωρίς καθυστέρηση σε αυτό την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής».

Συνεχίζονται κανονικά η παραγωγή και οι εξαγωγές ουρανίου

Η Kazatomprom , η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές. «Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Kazatomprom.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...