Καζακστάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την άγρια καταστολή – Πυρ χωρίς προειδοποίηση διέταξε ο Τοκάγεφ

Από την κινητοποίηση στη Ζαναοζέν

Συνεχίζονται παρά την άγρια καταστολή οι διαδηλώσεις εργαζομένων και λαού σε όλο το Καζακστάν. Στη Ζαναοζέν, την Ακτάου, την Ουράλσκ, αλλά και την πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα) πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις τόσο κατά της ακρίβειας, όσο και ενάντια στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Στην Ακτάου οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου πραγματοποιούνται ομιλίες και συναυλία κατά της καταστολής και του κύματος της ακρίβειας.

Νωρίτερα σήμερα στη Ζαναοζέν το εργατικό συμβούλιο που εξελέγη από τους εργάτες και τους κατοίκους της πόλης, έδιωξε τον έπαρχο της Μανγκιστάου, Νουρλάν Νογκάγιεφ ο οποίος πήγε στην πόλη για να επιχειρήσει να σταματήσει τις διαδηλώσεις.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην Ακτόμπε, την Ζεζκαζάν και την Καραγκάντα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συλλάβει 3.811 διαδηλωτές και ότι 26 σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν.

Πυρ χωρίς προειδοποίηση

Σε μια νέα απόπειρα τρομοκράτησης του εξεγερμένου λαού επιδόθηκε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας. Σε ένα ακόμη διάγγελμά του ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εξεγερμένους και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν επιχείρησε να παρουσιάσει τους διαδηλωτές ως υποκινούμενους, ισχυριζόμενος ότι «τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή». Επίσης «ευχαρίστησε ιδιαιτέρως» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης. «Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου», είπε. Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...