Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Στα χέρια των ανταρτών η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, μάχες κοντά στην πρωτεύουσα Μπανγκί

Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
Φώτο Αρχείου / Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας / Πηγή: WIKIPEDIA

Η τέταρτη πόλη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που απέχει περίπου 380 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκί, έπεσε σήμερα στα χέρια των ανταρτών, όπως ανέφεραν ο δήμαρχός της και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πόλη είναι υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων. Δεν υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων, όμως λεηλάτησαν τα κτίρια της αστυνομίας, της χωροφυλακής και σπίτια ιδιωτών», είπε ο Αμπέλ Ματσιπάτα, ο δήμαρχος της πόλης Μπαμπάρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.«Βρίσκονται στην πόλη, περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων», επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών, επί δύο ώρες μεταξύ των ενόπλων ανταρτών από τη μία και του στρατού και των κυανόκρανων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντρική Αφρική (Minusca).

Χάρτης Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές που κατέχουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – Δεκέμβρης 2020/ Πηγή: WIKIPEDIA

Την επίθεση στο Μπαμπάρι εξαπέλυσαν μέλη της Μονάδας για την Ειρήνη στην Κεντρική Αφρική (UPC), μιας από τις πάμπολλες ένοπλες ομάδες που ελέγχουν πάνω από τα δύο τρίτα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Η UPC είναι επίσης η μία από εκείνες τις οργανώσεις που εξεγέρθηκαν ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή.

Το Σάββατο η κυβέρνηση κατηγόρησε για «απόπειρα πραξικοπήματος» τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, η υποψηφιότητα του οποίου για την προεδρία ακυρώθηκε. Φαβορί των εκλογών θεωρείται ο απερχόμενος πρόεδρος Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά.

Οι μάχες ξανάρχισαν και στην Εθνική Οδό 1, τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το Μπανγκί με το Καμερούν. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι το πρωί σήμερα επικρατούσε ηρεμία στην πόλη Μποάλι, που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Μπανγκί και το πεδίο των μαχών. Όμως γύρω στη 1 το μεσημέρι, ένα κομβόι εμπορικών φορτηγών που είχαν ξεκινήσει από το Μπανγκί με κατεύθυνση το Καμερούν, υπό τη συνοδεία της Minusca, εμποδίστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους από άνδρες του κυβερνητικού στρατού. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, πάνω σε αυτόν τον οδικό άξονα, γινόταν μάχη εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Χάρτης που απεικονίζει τη θέση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην Αφρική και τον πλανήτη
Χάρτης που απεικονίζει τη θέση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην Αφρική και τον πλανήτη / Πηγή: WIKIPEDIA

Η πληροφορία αυτή έσπειρε τον φόβο στους κατοίκους του Μποάλι. Γυναίκες και παιδιά κατέφυγαν στη ζούγκλα, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την πόλη.

Πολλοί τραυματίες έφτασαν εξάλλου στο κοινοτικό νοσοκομείο του Μπανγκί. Μεταξύ αυτών ήταν και τουλάχιστον τέσσερις παραστρατιωτικοί που φορούσαν στολές παραλλαγής μιας ξένης χώρας, ανέφερε ένας δημοσιογράφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...