Κι άλλα όπλα ζητά το Κίεβο επικαλούμενο «επιτυχίες» σε αντεπιθέσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι
Φώτο Αρχείου / Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι

Με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέα στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως και τη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία» στο Ράμσταϊν, με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της αποστολής εξοπλισμών στο Κίεβο, η ουκρανική κυβέρνηση πιέζει για ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα, επικαλούμενη την «επιτυχία στις αντεπιθέσεις» της ουκρανικής πλευράς κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμ. Κουλέμπα, σε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ που επισκέφτηκε το Σάββατο το Κίεβο, αποτυπώνουν τις εντεινόμενες «πιέσεις» προς το Βερολίνο να επιταχύνει και να αυξήσει τις αποστολές βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Η επιτυχία της αντεπίθεσης κατά των Ρώσων δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα από τους εταίρους του, ισχυρίστηκε ο Κουλέμπα. Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, επεσήμανε ότι ορισμένοι «εταίροι» είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στην πατρίδα του, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον. «Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ρωσικό στρατό. Το κάνουμε με τα όπλα που μας δόθηκαν», είπε.

Επαναλαμβάνοντας δε τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι η αποστολή περισσότερων όπλων που θα σημάνει την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης… θα οδηγήσει σε ταχύτερο τερματισμό της, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε και θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

«Καθημερινά, την ώρα που κάποιος στο Βερολίνο σκέφτεται, δέχεται συμβουλές, ή διαβουλεύεται σχετικά με το αν θα δώσει άρματα μάχης ή όχι… κάποιος πεθαίνει στην Ουκρανία επειδή το τανκ δεν έφθασε», ανέφερε ο Κουλέμπα, παρεμβαίνοντας στις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στο Βερολίνο σε σχέση με την παραπέρα αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο (όπως πχ. άρματα μάχης Leopard, τεθωρακισμένα οχήματα Marder κ.ά.).

Η δε Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αν. Μπέρμποκ (από το κόμμα των Πρασίνων που τάσσονται υπέρ της ακόμα μεγαλύτερης αποστολής εξοπλισμών από το Βερολίνο), υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δεν απέκλεισε την παράδοση αρμάτων μάχης. «Κατανοώ ότι ο χρόνος είναι σημαντικός», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι».

Στο μεταξύ, τα περί συνέχισης του πολέμου «μέχρι τη νίκη» επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Δύσης ζητούν από το Κίεβο να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

«Μην περιμένετε να πούμε “φτάνει”. Δεν θα υπάρξει “φτάνει” μέχρι να νικήσουμε», ανέφερε ο Ζελένσκι, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να σταματήσουν. Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα σε (…) ορισμένους ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...