Κίεβο: «Δεν υπάρχει εξοπλισμός που δεν θα πάρουμε»

Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», υπογράμμισε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, εξηγώντας ότι «τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια» με αεροσκάφη F-16 και άλλα τέταρτης γενιάς.

«Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα HIMARS, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα», υπενθύμισε ο ίδιος την πορεία κλιμάκωσης στους δυτικούς εξοπλισμούς που παραδίδονται στο Κίεβο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, απέκλεισε «τώρα και στο μέλλον» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στο «Politico», η Ουάσιγκτον θεωρεί την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «απαγορευμένη, προς το παρόν». «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί. Αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε κόκκινη γραμμή στους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και τελικά ξεπεράστηκε. Στη συνέχεια η κόκκινη γραμμή ήταν στα άρματα μάχης και πάλι μετακινείται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διπλωματικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη «σε δύο ή τρεις εβδομάδες». Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία ενδέχεται να επικεντρωθεί σε «ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για «άμεσες παραδόσεις».

Σε κάθε περίπτωση η Δύση αναμένεται να εντείνει τις αποστολές επιθετικών drones και πιθανόν θα προχωρήσει σε αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να παραδώσει βόμβες διασποράς στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή τους.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση σκορπώντας τον θάνατο και μεταξύ αμάχων. Θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Οσλο (2008), που έχουν υπογράψει πολλές χώρες της Δύσης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...