Κίεβο: Ο Ν. Δένδιας σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική «αποστολή»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουκρανία
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ)

Στην Ουκρανία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική «αποστολή», την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην περιοχή. Αποκαλυπτικός για τους λόγους της επίσκεψης, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κούλεμπα τόνισε ότι οι δύο πλευρές «μπορούμε να ενισχύσουμε τους διμερείς μας δεσμούς και μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριό μας». Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας, γιατί είναι θέμα αρχής».

Δένδιας: Ο ιδανικός σύμμαχος της Ουκρανίας

Προωθώντας εξάλλου τον ρόλο που προσδοκά να παίξει η αστική τάξη στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι «εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία» και πρόσθεσε ότι «εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. από όπου απογειώνονται ΝΑΤΟικά AWACS για περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά στο πλαίσιο και της «πλειοδοσίας» με την αστική τάξη της Τουρκίας για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα ΝΑΤΟικά σχέδια και σε αυτή την περιοχή. Ετσι, καθώς στο πλαίσιο των ευρωτλαντικών σχεδιασμών η Ουκρανία ενισχύει τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να δηλώσει την «έκπληξη» της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι «η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται, όπως κάθε χώρα η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την ΕΕ, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης. Και μάλιστα όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών – μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση κάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Οδησσό για συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Κοινές ευρωατλαντικές αξίες και κοινές ευρωατλαντικές αρχές μας

Νωρίτερα εκφώνησε ομιλία στο συνέδριο «Forum Ukraine 30 – International Politics» – με αφορμή τα 30 χρόνια από την απόσχιση της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ – όπου διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες», σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι εταίρος προτεραιότητας για την ΕΕ, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» και χαιρέτισε το γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία προχωρά σε σχετικές «μεταρρυθμίσεις», που όπως είπε πρέπει «να υλοποιηθούν (…) με βάση τις κοινές ευρωατλαντικές αξίες και τις κοινές ευρωατλαντικές αρχές μας».

Αναδεικνύοντας τη …δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, θύμισε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ υπεγράφη το 2014, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, «παραλείποντας» την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα εκείνο και τα όσα ακολούθησαν.

Διαβεβαίωσε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης». Θύμισε ότι «η Ελλάδα υποστήριξε επίσης σταθερά τη μακροχρόνια συνεργασία της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της χώρας για σταθερή εμβάθυνση των δεσμών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» και έκανε αναφορά και στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας πως το καθεστώς «Συνεργατών Ενισχυμένης Ευκαιρίας», που χορηγήθηκε πέρυσι στο Κίεβο, «θα προωθήσει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις και την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ».

Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης

Όσον αφορά τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία», ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η ΕΕ καταδίκασε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Για τη δε θέση της Αθήνας, σημείωσε ότι «έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρχική της θέση σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχουμε: Υποστηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα. Καταδικάζουμε πάντα τους παραβάτες της. Ζητάμε σαφώς από όλους να εναρμονίσουν (σ.σ. τις θέσεις τους) με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Δείτε ακόμα...