Συνεχείς είναι οι εξελίξεις και σε ακόμα ένα σημείο του κόσμου, την Ταϊβάν, όπου βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Έτσι, η Κίνα δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε «αποφασιστικά αντίμετρα» σχετικά με την απόφαση του Στέιντ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνει την πώληση ανταλλακτικών και πιο προηγμένων ραντάρ για τα F-16 του στόλου της πολεμικής αεροπορίας της Ταιβάν.
Συγκεκριμένα, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν αμέσως να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να πάψουν να ενθαρρύνουν και να επιστήσουν την προσοχή των δυνάμεων που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και θέλουν την ενίσχυση του στρατού της για να την επιτύχουν».
Αντίστοιχα, η Κίνα «καταδίκασε σθεναρά» την άδεια που δόθηκε στον Λάι Τσινγκ-τε, «πρόεδρο της Ταϊβάν», να κάνει «ενδιάμεσο σταθμό» στη Χαβάη στα πλαίσια της περιοδείας του στον Ειρηνικό, όπου και συνάντησε τον κυβερνήτη της περιοχής.
Τον «ενδιάμεσο σταθμό» του, τον παρουσίασε ως την έναρξη «νέας δημοκρατικής εποχής», γεγονός που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, ενώ σημείωσε πως «η Κίνα θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της κατάστασης και θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της».
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα συμφωνία για τον «Διακανονισμό Έργου Υπερηχητικής Δοκιμής και Πειραματισμού Πτήσης» (HyFliTE) με τις συμμάχους της στην AUKUS (Βρετανία και Αυστραλία), προκρίνοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη υπερηχυτικών όπλων στον Ινδο-Ειρινικό.
Σε αυτό το πλαίσιο το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν την ανάπτυξη στρατευμάτων τους σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες, σε περίπτωση κρίσης στην Ταϊβάν – σχέδια τα οποία οι ΗΠΑ θα εισηγηθούν να ενταχθούν στο πρώτο κοινό επιχειρησιακό σχέδιο που οι τρεις σύμμαχοι θα καταρτίσουν τον Δεκέμβριο.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπαλλοτρίωτο μέρος του εδάφους της Κίνας και το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Το κλειδί για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αρχή της “μίας Κίνας”. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις αρμόδιες χώρες που χρησιμοποιούν το ζήτημα της Ταϊβάν ως δικαιολογία για να ενισχύσουν τη στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή, να αυξήσουν τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις και να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».