Κίνα: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού, προς εκτόνωση ο κοινωνικός αναβρασμός

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών έναντι της Covid-19, καθώς μεγάλες πόλεις όπως η Σενζέν και το Πεκίνο δεν απαιτούν πλέον αρνητικές εξετάσεις από τους πολίτες, για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ελαφρά χαλάρωση των απαιτήσεων εξέτασης έρχεται ακόμη κι όταν οι καθημερινές μολύνσεις από τον ιό φτάνουν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, και ακολουθεί τις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα από κατοίκους που απογοητεύτηκαν από την αυστηρή επιβολή των περιορισμών κατά των ιών που εισέρχονται πλέον στον τέταρτο χρόνο τους, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ανοίξει.

Το νότιο τεχνολογικό κέντρο παραγωγής της Σενζέν δήλωσε το Σάββατο ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης Covid-19 για να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή κατά την είσοδο σε φαρμακεία, πάρκα και τουριστικά αξιοθέατα.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αρνητικά αποτελέσματα του τεστ δεν απαιτούνται πλέον για τις δημόσιες συγκοινωνίες από τη Δευτέρα. Ωστόσο, ένα αρνητικό αποτέλεσμα που λαμβάνεται εντός των τελευταίων 48 ωρών εξακολουθεί να απαιτείται για την είσοδο σε χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν σταδιακά επαναλειτουργήσει με πολλά εστιατόρια και φαγάδικα που παρέχουν υπηρεσίες ντελίβερι.

Η απαίτηση αυτή έχει οδηγήσει σε παράπονα από ορισμένους κατοίκους του Πεκίνου ότι, παρόλο που η πόλη έχει κλείσει πολλούς σταθμούς ελέγχου, οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι εξακολουθούν να απαιτούν εξετάσεις Covid-19.

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, οι αρχές δήλωσαν ότι η στρατηγική «μηδενικής Covid» – η οποία αποσκοπεί στην απομόνωση κάθε μολυσμένου ατόμου – εξακολουθεί να ισχύει.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες και ευρύτερα διαδεδομένες εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν στις 25 Νοεμβρίου έπειτα από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη βορειοδυτική πόλη Ουρούμτσι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Αυτό προκάλεσε οργισμένα ερωτήματα στο διαδίκτυο σχετικά με το αν οι πυροσβέστες ή τα θύματα που προσπαθούσαν να διαφύγουν εμποδίστηκαν από κλειδωμένες πόρτες ή άλλους ελέγχους κατά των ιών. Οι αρχές το αρνήθηκαν αυτό, αλλά οι θάνατοι έγιναν επίκεντρο της δημόσιας απογοήτευσης.

Στη χώρα σημειώθηκαν πολυήμερες διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν χαλάρωση των περιορισμών έναντι του κορωνοϊού. Ορισμένοι απαίτησαν την παραίτηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μια εξαιρετική εκδήλωση δημόσιας διαφωνίας σε μια κοινωνία στην οποία το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί σχεδόν απόλυτο έλεγχο.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...