Κίνα-Covid: Αλήθειες και ψέματα

κίνα κορονοϊός

13 Νοεμβρίου
– Η Κίνα ανέφερε 8 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις – όλες εισαγόμενες από το εξωτερικό (3 από Σαγκάη, 1 από Μογγολία, 1 από Henan, 1 Sichuan) νεκρός κανένας.

12 Νοεμβρίου
– Κίνα, 14 εισαγόμενες περιπτώσεις (4 από Σαγκάη, 4 στο Σιτσουάν, 2 από Σαανξί, 1 από Τιαντζίν, …) δεν υπάρχουν νέοι θάνατοι.
– Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, η China Briefing ενημερώνει για τη χρήση προϊόντων κρέατος στην Κίνα: το Κρατικό Συμβούλιο δημοσίευσε εγκύκλιο προληπτικής ολοκληρωμένης απολύμανσης των εισαγόμενων –κατεψυγμένων τροφίμων, που υποβάλλονται σε πλήρη πρόληψη απολύμανση … (κλπ. –γίνεται αναλυτική παρουσίαση)

9 Νοεμβρίου
– Η Κίνα ανέφερε 32 εισαγόμενες περιπτώσεις (13 από Σαγκάη, 6 από Shaanxi, 4 από …)  και 1 τοπική υπόθεση (στην Τιαντζίν) χωρίς νέους θανάτους.

4 Νοεμβρίου
– Η Κίνα ανέφερε 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 15 εισαγόμενων περιπτώσεων (…) κανένας θάνατος.

κίνα ποσοστά κρουσμάτων

ℹ️ Η Κίνα, επισήμως Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είναι η χώρα με έκταση 9.596.961 τ.χλμ και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, 140 Ελλάδες -1.400.050.000 κατοίκους  –το Πεκίνο από μόνο του έχει 14.500.000 κατοίκους …μιάμιση Ελλάδα

Το «μυστικό όπλο» της Κίνας ενάντια στο COVID-19

Πριν 10 μήνες, με πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας η Κίνα ήρθε-βάσιμα, στην επικαιρότητα σαν «εξαγωγέας της πανδημίας» σ’ όλο τον κόσμο.

Τώρα τελευταία κανείς σχεδόν δε μιλάει για την αχανή πρώην Λαϊκή Δημοκρατία –τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τον Covid. Κάπου στα ψιλά γράμματα πέρασε το γεγονός ότι περισσότεροι από 630 εκατομμύρια άνθρωποι (!!) ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της γιορτής της «Χρυσής Εβδομάδας» την «Εθνική Ημέρα», την 1η Οκτωβρίου –χωρίς όπως προειδοποιούσε το Protagon.gr να «μετατραπεί σε… μαύρη λόγω πανδημίας». Αντίθετα η κινεζική κυβέρνηση έθεσε την επανάληψη του ταξιδιού ως πήχη νίκης της Κίνας ενάντια στον COVID-19.

Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές έγραψαν πως «το ΚΚΚίνας είναι που μπόρεσε να κινητοποιήσει τους ανθρώπους του και εξουδετέρωσε την πανδημία», ενώ δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις  πως αποτελεσματική διαχείριση σημαίνει υποδομή και οργάνωση.

Το (πάλαι ποτέ) κραταιό ΚΚΚίνας, της «Μεγάλης Πορείας»

Πριν 80 και πάνω χρόνια -γιατί σήμερα στην Κίνα έχουν έρθει τα πάνω κάτω με την εφαρμογή του «σοσιαλισμού της αγοράς» (σοσιαλισμού κατ’ ευφημισμό, αφού πρόκειται για καραμπινάτο καπιταλισμό), οι ιμπεριαλιστές έτριβαν τα μάτια τους μπροστά στη λαϊκή λαίλαπα της θρυλικής «Μεγάλης Πορείας», που διέσχισε με τα πόδια τη μισή Κίνα, αυτού του –πρωτόγνωρου στην ιστορία επικού κατορθώματος των κινέζων κομμουνιστών, που αν και (χρόνια πριν) είχαν «εξοντωθεί» -υποτίθεται από τον Τσιανγκ Κάι Σεκ με τις τέσσερις «Εκστρατείες Τελικού Αφανισμού» εναντίον του «Κόκκινου Στρατού» και της «κυβέρνησης των σοβιέτ» του Κιανγκσί, αν και το 1934, 750.000 πάνοπλοι του «Εθνικού Στρατού» ξεκίνησαν την 5η «Εκστρατεία Τελικής Εξόντωσης», αν και «αποδεκατίστηκαν» από τις κακουχίες (η αλήθεια είναι πως από 72.000 επιβίωσαν μόνο 6.000 μαχητές) … τελικά έγραψε ιστορία:

Καλύπτοντας (με τα πόδια) 9.600 χιλιόμετρα (και οι λεγόμενες «μονάδες παραπλάνησης και εξαπάτησης του εχθρού» πάνω από 19.000 χιλιόμετρα!), επί 368 ημέρες, περνώντας 24 ποτάμια, διασχίζοντας 18 οροσειρές (η υψηλότερη με ύψος 4.880 μέτρων!!), δίνοντας τουλάχιστον 15 μεγάλες μάχες και αμέτρητες συμπλοκές με τους εθνικιστές και στοχεύοντας στο αδύνατο, χάρη στην αυτοθυσία και την απίστευτη αντοχή των μαχητών…
Η φάλαγγα συνέχιζε και συνέχιζε …και συνέχιζε, τον ατελείωτο δρόμο της με τον Μάο Τσε Τουνγκ -αυτοδίδακτο στρατηγό να παραδίδει μαθήματα επιχειρησιακής ευκινησίας και ευφυών ελιγμών, που ακόμη και σήμερα διδάσκονται σε στρατιωτικές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής!

Έμεινε κάτι από αυτά; Σ’ ότι αφορά το «Κόμμα Νέου Τύπου», φυσικά ΟΧΙ

Όμως μέσω της οργανωτικής δομής αυτού που έχει εναπομείνει και που «φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό –εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το κράτος» η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε έναν «λαϊκό πόλεμο» ενάντια στο COVID-19, δηλ. έναν 100% ελεγχόμενο και αποτελεσματικό κεντρικό ρόλο για μαζική κινητοποίηση στη διαχείριση της πανδημίας της Κίνας.
Όπως ακριβώς είχε κάνει κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS του 2003 και του σεισμού Wenchuan 2008.
Με ένα οργανωμένο lockdown-κλείδωμα από την πρώτη μέρα στο Wuhan (Γιουχάν) στις 23-Ιαν-2020 και μέσα σε τρεις μέρες -καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα με εθνικό, κατά τη διάρκεια του οποίου, η μαζική κινητοποίηση διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην οργάνωση ανταποκριτών πρώτης γραμμής και στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

κίνα ποσοστά κρουσμάτων

Το «Κομμουνιστικό Κόμμα» είναι η μόνη οργάνωση που φτάνει μέχρι το επίπεδο της βάσης στην Κίνα, ενσωματώνοντας επιτροπές αγροτών και «συνοικιακά συμβούλια» πόλεων στην προσπάθεια κινητοποίησης, με τις τοπικές οργανώσεις να στρατολογούν εθελοντές και να οργανώνουν στοιχειώδεις κοινωνικές λειτουργίες (προμήθειες σε τρόφιμα και μάσκες, τακτικές επισκέψεις στα σπίτια για να διανείμουν πληροφορίες περιπολίες στους δρόμους για να αποτρέψουν μαζικές συγκεντρώσεις κλπ. Στις αγροτικές περιοχές, συνέλεξαν ακόμη και φρούτα και λαχανικά εν μέσω της έλλειψης εργατικών χεριών που προκλήθηκε από το lockdown.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η Κίνα δεν ήταν προετοιμασμένη για τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και έτσι, η συγκέντρωσή τους έγινε κρίσιμη πολιτική. Η κυβέρνηση ανέλαβε τον κεντρικό προγραμματικό ρόλο στον επαναπροσανατολισμό των βιομηχανιών στην παραγωγή ιατρικών προμηθειών. Οι τοπικοί αξιωματούχοι διευκόλυναν το άνοιγμα των εργοστασίων, τα κατανεμημένα υλικά παραγωγής και έλεγξαν την ποιότητά τους.
Επιπλέον, το Τμήμα Προπαγάνδας και το ΥπΕξ κινητοποίησαν τους Κινέζους του Εξωτερικού για να δωρίσουν ή να προμηθεύσουν ιατρικά εφόδια.
Λόγω αυτού του είδους lockdown, η Κίνα μετατράπηκε από το πρώτο επίκεντρο COVID-19 σε μια από τις πρώτες χώρες που έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία.

14-Νοε-2020

κίνα ποσοστά κρουσμάτων

Πληροφορίες – Περισσότερα εδώ

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...