Κίνα: Διαβεβαιώνει για τον «εκσυγχρονισμό» του πυρηνικού της οπλοστασίου

Σι Τζινπίνγκ - Πρόεδρος Κίνας
Φώτο Αρχείου / Σι Τζινπίνγκ – Πρόεδρος Κίνας – Από παλιότερη επίσκεψη στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Μία μόλις μέρα μετά την κοινή ανακοίνωση των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), με τις δήθεν «δεσμεύσεις» περί… μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, άρχισαν οι διαβεβαιώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και «εκσυγχρονισμό» των πυρηνικών οπλοστασίων, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Καθώς όλες οι πλευρές «τρέχουν» τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, την «αρχή» σε αυτές τις διαβεβαιώσεις έκανε η Κίνα, με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών στο υπουργείο Εξωτερικών, Φου Κονγκ, να ξεκαθαρίζει ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως προς τα ζητήματα της αξιοπιστίας και της ασφάλειας. Τα πυρηνικά όπλα γερνούν κι αυτά. Πρέπει να εγγυόμαστε πως τα δικά μας είναι καλά συντηρημένα και μπορούν να αποτελέσουν μέσο αποτροπής».

Κατά τ’ άλλα, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι κατηγορεί «ψευδώς» το Πεκίνο πως μεγεθύνει με ταχύ ρυθμό το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, σημειώνοντας ότι «η Κίνα έχει υιοθετήσει εξαρχής πολιτική που προβλέπει πως δεν θα καταφύγει πρώτη στη χρήση πυρηνικών όπλων (…) Θα διατηρήσουμε τις πυρηνικές δυνατότητές μας στο ελάχιστο δυνατό απαιτούμενο επίπεδο για την εθνική μας ασφάλεια».

Ακόμα, με φόντο και τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που απλώνονται σε πολλά πεδία – μεταξύ άλλων και με συχνές εκκλήσεις προς το Πεκίνο να ενταχθεί σε συμφωνίες «στρατηγικής σταθερότητας» και «ελέγχου των εξοπλισμών» – το στέλεχος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Ρωσία, που «κατέχουν ακόμη το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη, θα όφειλαν να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο κατά τρόπο αμετάκλητο και νομικά δεσμευτικό».

Στο μεταξύ, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ – και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) – υπέγραψε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 2022, που αφορά την άμεση έναρξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Σώματα των ΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη «το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και των συνθηκών μάχης» που «πρέπει να γίνουν κατανοητά με ακρίβεια». Μεταξύ άλλων το ΠΔ αναφέρει ότι οι ΕΔ πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της τεχνολογίας, των συνθηκών αναμέτρησης και των αντιπάλων. Ακόμα, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο την εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις μάχης και να δυναμώσουν τη συστηματική εκπαίδευση και τη χρήση των τεχνολογιών ώστε να αναπτυχθεί μια ανώτερη δύναμη, ικανή να αναμετριέται και να κερδίζει τους πολέμους…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...