Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην πρώτη σχετική δοκιμή εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, που έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τον πύραυλο DF-41, με εμβέλεια 12.000-15.000 χλμ., που είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές. Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την επαρχία Χαϊνάν και έπεσε σε μια περιοχή κοντά στη Γαλλική Πολυνησία στο νότιο Ειρηνικό.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση ήταν μέρος της συνήθους ετήσιας εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων οι χώρες της περιοχής. Η εκτόξευση «δοκίμασε αποτελεσματικά την απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού, καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων και πέτυχε τους αναμενόμενους στόχους», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».
Οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας υπολογίζονταν το 2023 σε πάνω από 500 (επιχειρησιακές) ενώ το 2030 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 1.000, σύμφωνα και με ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» και μίλησε για «σοβαρή ανησυχία» που προκαλεί η «ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου» και η «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους του.
«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό». Σημείωσε δε ότι η δοκιμή «σημειώνεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας , η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις που ζητά η περιοχή εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων».
Αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την κινεζική δοκιμή «άτοπη και ανησυχητική».