Κίνα: Εντάσσεται στον μηχανισμό COVAX για τον εφοδιασμό φτωχών χωρών με εμβόλια

εμβολιο
Πηγή: Eurokinissi

Ενώ η αναμονή συνεχίζεται για την έρευνα για τα εμβόλια, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορονοϊού. Η τελευταία βαπτίστηκε COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access· Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά της COVID-19).

Την πρωτοβουλία αυτή ο Π.Ο.Υ την “εμπιστεύτηκε” στην GAVI, της Συμμαχίας για τα Εμβόλια, που ιδρύθηκε το 2000. Σκοπός, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση 92 φτωχών χωρών σε εμβόλια,

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε ποιο είναι το ποσό που θα διαθέσει στην COVAX. Η τελευταία αναμένει τις αρχικές δεσμεύσεις για τη χορήγηση κονδυλίων σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος της χρονιάς. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, είχε υποσχεθεί τον Μάιο ότι η Κίνα θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

Μέσω του ιστοτόπου της, η GAVI ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ιαπωνία επίσης δεσμεύθηκε να δωρίσει 130 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το σύνολο των δεσμεύσεων περίπου είκοσι χωρών στα 1,8 δισεκ. δολάρια. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία δεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο.

Το Πεκίνο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αρχικά την επιδημία.

Να είναι είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλους, και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των μονοπωλίων φαρμάκου-υγείας διεθνώς

Το εμβόλιο, η φροντίδα της υγείας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθίσταται από ‘φιλανθρωπίες’ για τους πιο εξαθλιωμένους ανθρώπους, γιατί τόσο γι’ αυτούς που έχουν πολλαπλάσιες ανάγκες- όσο και γενικότερα για τους λαούς, αξίζει κάτι καλύτερο. Να είναι είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλους, και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των μονοπωλίων φαρμάκου-υγείας διεθνώς.

Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να γίνει δημόσιο αγαθό. Το μόνο εμπόδιο είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του. Δεν “ευχαριστούμε” τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους. Για να εξασφαλιστεί η φροντίδα υγείας για το λαό μας, με την δική του οικονομία και εξουσία στα χέρια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...