Κίνα: Επιβεβαιώνεται η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης στον Άρη

Παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει τον Ιούλιο για την Κίνα καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή Tianwen-1, κατά την οποία θα στείλει ρομπότ στον Άρη. Η απόπειρα είναι προγραμματισμένη πριν την αποστολή Mars 2020 της NASA.

Οι δύο επιστημονικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη ενός πλανούμενου στην επιφάνειά του, αλλά για το Πεκίνο, θα είναι μια πρώτη προσπάθεια να το κάνει. Ωστόσο, η κινεζική αποστολή μπορεί να ξεκινήσει λίγο μπροστά από την αμερικανική. Η China Aerospace Science and Technology Corporation δήλωσε την Κυριακή ότι στοχεύει σε ένα λανσάρισμα του Ιουλίου για το Long March 5 Y4, το οποίο πρόκειται να παραδώσει έναν τροχιά και ένα πλανούμενο στον Άρη.

Το λανσάρισμα του Mars 2020 της NASA έχει προγραμματιστεί για κάποια περίοδο μεταξύ 17 Ιουλίου και 5 Αυγούστου. Εκτός από το Rover Perseverance, σχεδιάζει να παραδώσει ένα μικρό αεροσκάφος επιτήρησης που ονομάζεται Ingenuity, το οποίο θα εντοπίσει μέρη για να εξερευνήσει το πλανούμενο και πώς να φτάσει εκεί.

Η κινεζική αποστολή είναι μέρος των προσπαθειών για να ακολουθήσει και να αγωνιστεί μπροστά από άλλες προηγμένες χώρες του διαστημικού προγράμματος. Το πιο δύσκολο κομμάτι του είναι να προσγειωθεί στον Άρη – ένα έργο που οι μηχανικοί της Κίνας συνάντησαν με έναν συνδυασμό συστήματος αλεξίπτωτου, αναδρομικών προωθητών και αερόσακου για το τελευταίο σκέλος. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Schiaparelli επιχείρησε να προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη το 2016, αλλά συντρίφτηκε λόγω δυσλειτουργίας στον υπολογιστή.

Η Κίνα παρέδωσε με επιτυχία δύο αναβάτες στη Σελήνη, το 2013 και το 2019, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Chang’e. Το φιλόδοξο διαστημικό όραμα του Πεκίνου για το μέλλον περιλαμβάνει μια επανδρωμένη σεληνιακή αποστολή και έναν εθνικό επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.

Το φετινό παράθυρο ευκαιρίας για αποστολές του Άρη, όταν η απόσταση από τη Γη είναι μικρότερη, θα διαρκέσει από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Μια τρίτη αποστολή που ονομάζεται Al Amal, ή «Hope» στα αραβικά, προετοιμάζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρώτος τροχιακός αραβικός Άρης αναπτύχθηκε σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και πρόκειται να εκτοξευτεί με έναν ιαπωνικό πύραυλο H-IIA.

Με πληροφορίες από: RT

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...