Κίνα: Η επιτάχυνση της στρατιωτικής ενίσχυσης και η διεθνής αξιοποίηση των «αναπτυξιακών επιτευγμάτων»

Πηγή φώτο: Twitter

Την αξιοποίηση των «αναπτυξιακών επιτευγμάτων» της Κίνας σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα την παραπέρα επιτάχυνση της στρατιωτικής ενίσχυσής της ξεχώρισε ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, καθώς εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί «το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν μαθήματα» και ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ξένες δυνάμεις «να την εκφοβίσουν ή να την υποτάξουν (…) Οποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι».

Απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που αναλαμβάνουν δράση για την «αντιμετώπιση» της Κίνας, ο Σι αναφέρθηκε στον στόχο «να χρησιμοποιήσουμε τα νέα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας για να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες στον κόσμο» και μίλησε για την αφοσίωση του Πεκίνου «σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική για την ειρήνη», σε «ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων», την ίδια ώρα που όπως υπογράμμισε «πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Αποτυπώνοντας δε τη μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «θα εναντιωθούμε στην ηγεμονία και στα παιχνίδια ισχύος» και κάλεσε στην «ισχυρότερη επαγρύπνηση» για «πιθανό κίνδυνο ακόμα και σε καιρούς ηρεμίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, «φωτογραφίζοντας» τις μεγάλες ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μίλησε για υιοθέτηση «μιας ολιστικής προσέγγισης για την εθνική ασφάλεια, που θα ισορροπεί μεταξύ των επιταγών της ανάπτυξης και της ασφάλειας, θα εφαρμόζει στρατηγική εθνικής αναγέννησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με αλλαγές που σημειώνονται μόνο μια φορά τον αιώνα».

Ο Κινέζος Πρόεδρος στάθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις γύρω από το Χονγκ Κονγκ (όπου δυναμώνει η διελκυστίνδα με τη Δύση για τον έλεγχο σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα) αλλά και την Ταϊβάν (με την οποία ενισχύουν παραπέρα τους δεσμούς τους οι ΗΠΑ), εκφράζοντας και στρατιωτική ετοιμότητα και καλώντας «όλους τους γιους και τις κόρες της Κίνας (…) να εργαστούν από κοινού και να προχωρήσουν με αλληλεγγύη, καταστέλλοντας με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε συνωμοσία για την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”».

Η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εκτός του οικονομικού υπόβαθρου, έχει άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ‘ντύσουν’ την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη που έχει ξεσπάσει με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα, ενώ η Κίνα αξιοποιεί το ιδεολόγημα του ‘εκδημοκρατισμού’ των διεθνών σχέσεων στο πλαίσιο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος και εστιάζει στην ανάγκη να ξεπεραστεί ο ‘μονοπολικός κόσμος’ υπέρ μιας ‘πολυπολικότητας’ κι ενάντια στην επιβολή της αμερικανικής πολιτικής.

Στην ουσία, επιδιώκεται να κρυφτεί ότι διαμορφώνεται, πάνω στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που κυριαρχούν και στις δυο χώρες, η διαπάλη ανάμεσα στις δυο ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομικές δυνάμεις του κόσμου για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...