Κίνα – ΗΠΑ σε νέους εμπορικούς ανταγωνισμούς

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi


Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ καλά κρατεί σχετικά με την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19.

Ο «πόλεμος» αυτή τη φορά έχει ξεσπάσει σχετικά με τον εντοπισμό της πηγής του κορονοϊού. 

Βαθύτερα η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες εδράζεται στην αναμεταξύ τους διαπάλη για το ποιος θα ηγείται στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. 

Στη διαπάλη αυτή συμμετέχει και η Ε.Ε, υπερασπιζόμενη το συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ε.Ε, ακολουθώντας τη δικιά της στρατηγική απέναντι στους ανταγωνιστές της. 

Φώτο Αρχείου / Υπουργός Εξωτερικών Κίνας, Γουανγκ Γι / Πηγή: Eurokinissi

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός «νέου ψυχρού πολέμου» με τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό τους που επιχειρούν «να κάνουν πειρατεία», ώστε να επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις των δυο χωρών. Διαμήνυσε επίσης ότι η Κίνα θα προστατεύσει «με κάθε κόστος» τις εταιρείες της.

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις  σε οκτώ κινεζικές εταιρείες που ειδικεύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Οι κυρώσεις αυτές είναι μέρος του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη με σκοπό να εκτοπίσουν ανταγωνιστικές εταιρείες, μειώνοντας τα μερίδια αγοράς τους. 

Το καπιταλιστικό σύστημα και η αναρχία στην παραγωγή αλληλοτροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια. Τα προβλήματα αυτά θα σταματήσουν οριστικά, μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με επιστημονικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. 

Λ.Α 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...