Σε τροχιά έντασης είναι από σήμερα οι καναδο-σινικές σχέσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας να απελάσει την Καναδή διπλωμάτισσα Τζένιφερ Λιν Λαλόντ, ως τις 13 Μαΐου δίχως να αποκλείονται περαιτέρω ενέργειες
Η καναδική πρεσβεία στο Πεκίνο δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση για απέλαση της Λιν Λαλόντ, ωστόσο, νωρίτερα η κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ζήτησε την απέλαση του Κινέζου διπλωμάτη Ζιάο Γουέι μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, θεωρώντας πως οι κινεζικές κατασκοπευτικές αρχές ενεπλάκησαν σε σχέδιο συνωμοσίας για τον εκφοβισμό ενός βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Τσονγκ, και των συγγενών του στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή τις συχνές επικρίσεις του Τσονγκ για την αντιμετώπιση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Κίνα. «Ο Καναδάς δεν θα ανεχθεί καμία ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ανάλογα εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον Καναδά να σταματήσει «άμεσα τις παράλογες προβοκάτσιες» προειδοποιώντας πως εάν δεν ακούσει αυτή τη συμβουλή «η Κίνα θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα και πυγμή». Σε τέτοια περίπτωση ανέφερε πως η καναδική κυβέρνηση θα «είναι υπεύθυνη για όλες τις παρεπόμενες συνέπειες».
Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών CSIS δημοσιοποίησε το 2021 μια έκθεση για την κινεζική επιρροή στον Καναδά, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες για εν δυνάμει απειλές προς το συντηρητικό βουλευτή του καναδικού κοινοβουλίου Μάικλ Τσονγκ και την οικογένειά του. Λεπτομέρειες τις έκθεσης της CSIS ήρθε στο φως την 1η Μαΐου, όταν η καναδική εφημερίδα Globe and Mail ανέφερε πως η Κίνα ζήτησε πληροφορίες για τον Τσονγκ και την οικογένειά του στην Κίνα σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια «να τον κάνει παράδειγμα» και να αποτρέψει άλλους να υιοθετήσουν θέσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης.