Κίνα: Μείωση του πληθυσμού της χώρας ύστερα από πέντε δεκαετίες

Σανγκάη, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Σανγκάη, Κίνα / Πηγή: unsplash – φωτογράφος: Hanny Naibaho

Η Κίνα είναι έτοιμη να ανακοινώσει, μετά από την τελευταία απογραφή, μείωση του πληθυσμού της κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από πέντε δεκαετίες, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times. Η μείωση του πληθυσμού θα προσθέσει πίεση στο Πεκίνο ώστε να εφαρμόσει μέτρα για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να έχουν περισσότερα παιδιά και να αποτρέψει μια μη αναστρέψιμη πτώση.

Η εικόνα για τον πληθυσμό είναι πολύ ευαίσθητη και δεν θα δημοσιευθεί έως ότου οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν συναίνεση για τα δεδομένα και τις επιπτώσεις τους, πρόσθεσαν οι Financial Times.

Εάν η Κίνα επιβεβαιώσει μια τέτοια πτώση, θα είναι μεγάλη υπόθεση

Zhiwei Zhang, Επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management

Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος, αν και το γραφείο δήλωσε αυτό το μήνα ότι χρειάζονται περισσότερες προπαρασκευαστικές εργασίες. Τους τελευταίους μήνες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είναι όλο και πιο ζοφερά, λέγοντας ότι ο πληθυσμός μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται τα επόμενα χρόνια.

Το 2016, η Κίνα ακύρωσε μια πολιτική δεκαετιών που προβλέπει ένα παιδί ανά οικογένεια με την ελπίδα να αυξήσει τον αριθμό των μωρών, αντικαθιστώντας το μέτρο με μια πολιτική για δύο παιδιά. Εκείνη την εποχή, έθεσε επίσης στόχο να αυξήσει τον πληθυσμό της σε περίπου 1,42 δισεκατομμύρια έως το 2020, από 1,34 δισεκατομμύρια το 2010. Αλλά το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του κόστους διαβίωσης σε μεγάλες πόλεις έχουν αποτρέψει τα ζευγάρια από την απόφαση να κάνουν οικογένεια.

Η Κίνα πιθανότατα θα πρέπει να χαλαρώσει πλήρως την πολιτική ελέγχου των γεννήσεων και να αναβάλει την ηλικία συνταξιοδότησης γρηγορότερα

Zhiwei Zhang, Επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management

Τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων θα προσθέσουν πίεση στον πληθυσμό σε όσους βρίσκονται σε ηλικία ικανοί για εργασία και θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα.

Οι προβλέψεις μας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής ήδη δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωνόταν κατά 0,5% κάθε χρόνο έως το 2030, με παρόμοιο αντίκτυπο στο ΑΕΠ

Capital Economics

“Η βραδύτερη ανάπτυξη θα καθιστούσε πιο δύσκολο για την Κίνα να προλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οικονομικό επίπεδο. Και μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος και στην παγκόσμια θέση της Κίνας.”

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...