Κίνα: Νέα συμφόρηση και προβλήματα στα κινεζικά λιμάνια

Μποτιλιαρισμένο λιμάνι στην Κίνα εμπορευματοκιβώτια κοντεινερ
Φώτο Αρχείου / Λιμένας Εμπορευματοκιβωτίων (Container) στην Κίνα

Νέα συμφόρηση και προβλήματα από το ελλιπές προσωπικό παρατηρείται στα κινεζικά λιμάνια, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού αλλά και της Πρωτοχρονιάς τους. Αναπόφευκτα η ανάκαμψη του όγκου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν προβλέπεται άμεση εξ αιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα.

Αναλυτές της αγοράς των τακτικών γραμμών εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η αναζωπύρωση του ιού εξαπλώνεται ήδη μεταξύ των λιμενεργατών, παράγοντας που μειώνει την ικανότητα διακίνησης στους λιμένες. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς (22/01).

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της εταιρείας δεδομένων Liner Lytica, η οποία τονίζει ότι η συμφόρηση των containerships γύρω από διάφορα κινεζικά λιμάνια όπως της Σαγκάης, ανεβάζοντας τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν στα 850.000 TEUs, που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βόρεια Ασία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων που είναι δεμένα σε αγκυροβόλια σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα στα ευρωπαϊκά λιμάνια αλλά και σε λιμάνια των ΗΠΑ παρατηρείται μείωση της συμφόρησης το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο η ζήτηση φορτίων παραμένει αδύναμη, η οποία προβλέπεται να είναι μειωμένη και τη νέα χρόνια εξαιτίας κυρίως της πιθανής παγκόσμιας ύφεσης. Πηγή: maritimes.gr/el

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...