Κίνα: Νέες επεκτάσεις δομών σε μεθοριακές περιοχές που διεκδικεί το Μπουτάν

Μπουτάν, Βασίλειο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ανατολική Ινδία και τη Νοτιοδυτική Κίνα - Οι διαφιλονικούμενες με την Κίνα περιοχές στα Ανατολικά Ιμαλάια
Χάρτης / Μπουτάν, Βασίλειο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ανατολική Ινδία και τη Νοτιοδυτική Κίνα – Οι διαφιλονικούμενες με την Κίνα περιοχές στα Ανατολικά Ιμαλάια / Πηγή: Nations Online Project

Οι συνοριακές διαμάχες που έχει η Κίνα με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας επανήλθαν στο προσκήνιο, εξάλλου, με φόντο και δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Reuters» για νέες επεκτάσεις δομών που η Κίνα συνεχίζει να ανοικοδομεί σε μεθοριακές περιοχές για τις οποίες διαφιλονικεί με το Μπουτάν (ένα μικρό βασίλειο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ανατολική Ινδία και τη Νοτιοδυτική Κίνα).

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πάνω από 200 δομές, συμπεριλαμβανομένων διώροφων κτιρίων, που είναι υπό κατασκευή σε έξι τοποθεσίες, με βάση δεδομένα που έχει συλλέξει από δορυφόρους η αμερικανική εταιρεία «HawkEye 360».

Σύμφωνα με το πρακτορείο το ΥΠΕΞ του Μπουτάν αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «αποτελεί πολιτική μας να μη σχολιάζουμε δημόσια ζητήματα συνοριακών διαφορών».

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το «Reuters» έκανε λόγο για «συνήθεις οικοδομικές εργασίες στην επικράτειά μας», η διεξαγωγή των οποίων «εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχετικές δομές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν στην Κίνα πιο προνομιακή θέση ως προς τον έλεγχο της περιοχής Ντόκλαμ, γεωγραφικής ζώνης στη μεθόριο τριών χωρών, εξίσου κρίσιμης σημασίας και για την Ινδία. Οπως θυμίζει το «Reuters», το 2017 Κίνα και Ινδία είχαν εμπλακεί σε διάφορα «θερμά επεισόδια» στην περιοχή, που άλλωστε ήταν «μήλον της Εριδος» και στον μεταξύ τους πόλεμο το 1962.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...