Κίνα: Ομάδα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στη Νότια Θάλασσα

Πλοίο - Αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ - ΗΠΑ
Αμερικάνικο Αεροπλανοφόρο – USS Theodore Roosevelt (CVN 71) / Πηγή: US NAVY

Μια ομάδα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ με επικεφαλής το USS Theodore Roosevelt μπήκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να προωθήσει την «ελευθερία των θαλασσών», δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ την Κυριακή, σε μια στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική Ινδο-Ειρηνική Διοίκηση δήλωσε σε μια δήλωση ότι η απεργιακή ομάδα εισήλθε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το Σάββατο, την ίδια ημέρα που η Ταϊβάν ανέφερε μια μεγάλη εισβολή Κινέζων βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας στην περιοχή των Νήσων Πρατά.

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομάδα απεργίας των μεταφορέων βρισκόταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ισχυρίζεται η Κίνα, ότι διεξάγει ρουτίνες επιχειρήσεις «για να εξασφαλίσει την ελευθερία των θαλασσών, να δημιουργήσει συνεργασίες που προάγουν την ασφάλεια στη θάλασσα».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά τον ορκισμό του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στην ακρόαση επιβεβαίωσης της Γερουσίας την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Κίνα έθεσε τη σημαντικότερη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες οποιουδήποτε έθνους.

Η Κίνα έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. που πλησιάζουν στα νησιά που καταλαμβάνουν οι Κινέζοι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν όλοι ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς.

Το Theodore Roosevelt συνοδεύεται από το καταδρομικό πυραύλων κατηγορίας Ticonderoga USS Bunker Hill και τους καταστροφείς πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke USS Russell και USS John Finn, σύμφωνα με δήλωση των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...