Κίνα: Ποσότητες – ρεκόρ στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, και οι κυρώσεις των “δυτικών” χωρών αυξάνονται απέναντι στη Ρωσία, η Κίνα συνεχίζει να προχωρά σε αυξημένες ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενη τις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 55%, φτάνοντας σε 6,2 εκατ. τόνους τις πρώτες 28 μέρες του Ιούνη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Τον Μάη, οι αντίστοιχες παραδόσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε 5,5 εκατ. τόνους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση μάλιστα καταγράφεται ενώ η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί – μεταξύ Γενάρη και Μάη, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε 1,81 δισ. τόνους – και ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 96 εκατ. τόνους (μείωση 13,6% σε σχέση με πέρσι, λόγω μειωμένης ζήτησης).

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις διεθνείς τιμές άνθρακα», λόγω των κυρώσεων, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της S&P Global Market Intelligence.

Ινδονησία, Ρωσία και Μογγολία είναι πλέον οι κορυφαίοι εξαγωγείς άνθρακα προς την Κίνα, με την Αυστραλία, που κάποτε ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής, να έχει εκτοπιστεί, αφού η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στον αυστραλιανό άνθρακα το 2020.

Δείτε ακόμα...