Κίνα – Ρωσία: Ο Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται στη Μόσχα τη «σταθερή υποστήριξη» του Πεκίνου στα «θεμελιώδη συμφέροντα»

Σι Τζινπίνγκ και Μιχαήλ Μισούτιν

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα στο ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, που επισκέπτεται το Πεκίνο, τη «σταθερή υποστήριξή» της Κίνας στις υποθέσεις που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα».

Ο ρώσος πρωθυπουργός έφθασε τη Δευτέρα στην Κίνα. Χθες, Τρίτη, συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ στη Σανγκάη και στη συνέχεια μετέβη στην κινεζική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Λι Τσιάγνκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει με τη Ρωσία τη σταθερή αμοιβαία υποστήριξη στα θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επίσης «να ενισχυθεί ο συντονισμός στους πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, οι BRICS και η G20», σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Μισούστιν είχε χαιρετίσει νωρίτερα σήμερα ενώπιον του κινέζου ομολόγου του, του Λι Τσιάνγκ, τις διμερείς σχέσεις οι οποίες έχουν φθάσει «σ’ ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο», όπως δήλωσε κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

«Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων της μιας χώρας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στη διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από τη συλλογική Δύση», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με ανταλλαγές που έφθασαν το 2022 τα 190 δισ. δολάρια (176 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Ο Λι Τσιάνγκ υπογράμμισε χθες, Τρίτη, πως το ύψος των ανταλλαγών έχει ήδη φθάσει τα 70 δισ. δολάρια (64 δισ. ευρώ) τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς – καταγράφοντας ετήσια άνοδο άνω του 40%.

«Το εύρος των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να αυξάνεται. Τα μεγάλα στρατηγικά προγράμματα προχωρούν επίσης με σταθερό τρόπο», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο κινέζος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...