Κίνα: Σε εξέλιξη η δίκη και του δεύτερου φυλακισμένου Καναδού

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi

Η δίκη του Καναδού πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ, φυλακισμένου εδώ και πάνω από δύο χρόνια στην Κίνα, καθώς κατηγορείται για «κατασκοπεία», άρχισε σήμερα στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ανώτερο στέλεχος της καναδικής πρεσβείας.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τρεις ημέρες έπειτα από την έναρξη, στη Νταντόνγκ (βορειοανατολικά), αυτής του συμπατριώτη του Μάικλ Σπέιβορ, που ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου δύο ώρες, χωρίς να δημοσιοποιηθεί η ετυμηγορία.

Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τη σύλληψη στην Καναδική επικράτεια της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η Οτάβα κατηγορεί το Πεκίνο ότι συνέλαβε τους δύο Καναδούς εν είδει αντιποίνων, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

Όπως και στη δίκη του κ. Σπέιβορ την Παρασκευή, απεσταλμένοι της πρεσβείας του Καναδά στην Κίνα δεν επετράπη να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Στέλεχος του λαϊκού δικαστηρίου υπ’ αρ. 2 του Πεκίνου, όπου δικάζεται ο Μάικλ Κόβριγκ, ανέφερε στον Τύπο ότι καθώς η υπόθεση συνδέεται με την κινεζική «εθνική ασφάλεια», δεν επιτρέπεται στο κοινό η παρακολούθησή της.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την άρνηση να μας δοθεί πρόσβαση και για την έλλειψη διαφάνειας ολόκληρης της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Καναδά, ο Τζιμ Νίκελ. Ωστόσο χαιρέτισε την παρουσία έξω από το δικαστήριο διπλωματών από 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου- ανταγωνισμού τους με την Κίνα. Ο Καναδός chargé d’affaires σημείωσε πως ανέμενε η δίκη να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα (τοπική ώρα).

Οι διπλωμάτες πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά στο κτίριο, προτού χειροκροτήσουν και επευφημήσουν τον κ. Νίκελ, που πήγε να τους ευχαριστήσει για την υποστήριξή τους στον Καναδά. …Και τουριστική ατραξιόν…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...