Κίνα: Σε συναγερμό το Χονγκ Κονγκ και η Σεντζέν ενόψει της άφιξης του «σούπερ τυφώνα» Σάολα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ, τη Σεντζέν και άλλες μεγάλες πόλεις της νότιας Κίνας, κλείστηκαν στα σπίτια τους σήμερα, εν αναμονή του «σούπερ τυφώνα» Σάολα, για τον οποίο οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να είναι ο ισχυρότερος που θα πλήξει την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Τουλάχιστον 880.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους σε δύο γειτονικές περιοχές, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι άνεμοι ξερίζωσαν ήδη πολλά δέντρα στους έρημους δρόμους.

«Ο Σάολα μπορεί να εξελιχθεί στον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει το Δέλτα του ποταμού Τσου («Μαργαριταρένιος ποταμός») από το 1949, ανέφερε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ, την Καντόνα, τη Σεντζέν και το Μακάο.

Στο Χονγκ Κονγκ, που ενδέχεται να δεχτεί το σφοδρότερο πλήγμα, οι αρχές έθεσαν το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα Τ10, την υψηλότερη, κάτι που έχει συμβεί μόνο 16 φορές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένουν ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 118 χιλιόμετρα την ώρα, με ριπές που μπορεί να ξεπερνούν και τα 220 χλμ./ώρα.

«Μην βγαίνετε έξω, μην πλησιάζετε σε παράθυρα και εξωτερικές πόρτες. Φροντίστε να βρείτε καταφύγιο», προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας, 23.00 τοπική ώρα) ο τυφώνας απείχε 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης.

Οι δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ ήταν έρημοι σήμερα, εκτός από λιγοστούς κατοίκους που βγήκαν να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.

Στις βιτρίνες των καταστημάτων και στα παράθυρα των σπιτιών είχαν τοποθετηθεί ειδικές ταινίες, για να μην σπάσουν. Σακιά με άμμο έκλειναν τις εισόδους σε κτίρια γραφείων κοντά στο λιμάνι Βικτόρια, ώστε να μην διεισδύσει μέσα το νερό. Περισσότερες από 300 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ενώ και το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας.

Στην ηπειρωτική Κίνα, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, 780.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ζώνες υψηλού κινδύνου και ματαιώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην επαρχία Φουτζιάν.

Στη Σεντζιέν, ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Κίνας με πληθυσμό 17,7 εκατομμύρια, έκλεισαν όλα τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα ενώ οι αρχές άνοιξαν καταφύγια για τους κατοίκους. Κανένα δημόσιο μέσο μεταφοράς δεν κυκλοφορεί στην πόλη. Τα τρένα από και προς την Καντόνα διέκοψαν επίσης τα δρομολόγιά τους μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...