Κίνα – Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου: Στενότερη συνεργασία στην περιοχή

Αυτός είναι οι στόχος των επαφών που έχουν από τη Δευτέρα στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν. Συγκεκριμένα, στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε Ενέργεια, εμπόριο, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G, τεχνολογία αιχμής, ψηφιοποίηση και άλλους τομείς.

Την Τρίτη ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του GCC, Ναγέφ μπιν Φάλαχ αλ Χατζράφ, ανέφερε ότι η Κίνα και οι χώρες του Συμβουλίου έχουν ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και έχουν εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία στην πράξη. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα οτι η Κίνα θα υποστηρίξει την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας χωρών του Κόλπου, με το βλέμμα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην ανάμειξη οιασδήποτε χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών του GCC υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στη σύνδεση της τρομοκρατίας με οποιαδήποτε θρησκευτική ή εθνοτική ομάδα. Η Κίνα και οι χώρες του GCC είναι «σημαντικές δυνάμεις για τη σταθερότητα», πρόσθεσε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο η οποία – όπως είπε – διακρίνεται από την αβεβαιότητα που προκαλείται από τις «βαθιές αλλαγές που συντελούνται σε κλίμακα εκατονταετίας» και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Απο την πλευρά του, ο γγ του GCC χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό εταίρο», επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας τη «σημαντική επιρροή και θετικό ρόλο της Κίνας» στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις και για υψηλές προσδοκίες για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Επίσης ανακοίνωσε πως η Κίνα και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, θα συνεργαστούν για να υπογράψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ένα «σχέδιο δράσης στρατηγικού διαλόγου» και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατό.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του από Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, έδωσε έμφαση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος – στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται στη Βιέννη – και τόνισε τη «σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την Σινο-Σαουδαραβική Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας και το λεγόμενο «Οραμα 2030», εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης νέων υποδομών, και απεξάρτησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάν στη συνάντηση του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, σημείωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς με την Κίνα. Απο την πλευρά του ο Γουάνγκ εκτίμησε τη «σταθερή προσήλωση» του Μπαχρέιν σε πολιτική φιλίας έναντι του Πεκίνου, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για τη στήριξη που προσφέρει «σε ζητήματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις μείζονες ανησυχίες της Κίνας».

Ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμάντ Νάσερ αλ Μοχάμαντ αλ Σαμπάχ, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω κρατίδιο είναι μία από τις πιο φιλικές χώρες απέναντι στην Κίνα. Υπενθύμισε δε πως το Κουβέιτ ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που θέσπισε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και υπέγραψε συμφωνίες για συμμετοχή στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος».

Παράλληλα την ίδια περίοδο, στην Κίνα αναμένονταν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...