Κίνα: Συνεχίζει τις κινήσεις απάντησης της συμφωνίας AUKUS

Σι Τζινπίνγκ - Πρόεδρος Κίνας
Φώτο Αρχείου / Σι Τζινπίνγκ – Πρόεδρος Κίνας – Από παλιότερη επίσκεψη στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Η Κίνα συνεχίζει τις κινήσεις απάντησης της συμφωνίας AUKUS, ενισχύοντας τα γεωπολιτικά συμφέροντά της στη διεθνή οικονομία. Αυτές οι ενέργειες, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κινεζικών ΜΜΕ μετά την συμφωνία για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας. Το Σάββατο, πρώτη είδηση ήταν η παρέμβασή του Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρου της Κίνας, για το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Χτες η βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC, δηλαδή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. 

Θυμίζουμε ότι στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης εισήλθε χθες το Ιράν, ενώ η Τουρκία έχει καθεστώς εταίρου διαλόγου. Μέλη του Οργανισμού είναι η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν.

Κίνα: Σχέδιο τριών σημείων για Αφγανιστάν

Ο ηγέτης της Κίνας μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση και να υπάρξει αρωγή στον λαό του Αφγανιστάν ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Γι΄αυτό, κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό»!

Μάλιστα, παρουσίασε το δικό του δόγμα για το Αφγανιστάν, ένα σχέδιο τριών σημείων:

  • πρώτον, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του,
  • δεύτερον, υποστηρίζοντας την εφαρμογή της αρχής «υπό την αφγανική επικράτηση»,
  • τρίτον, δίνοντας την ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για το μέλλον της χώρας του.

Παράλληλα, η Κίνα ετοιμάζει την οικονομική της διείσδυση, ξεκινώντας από ανθρωπιστική και ιατρική υποστήριξη και προγραμματίζοντας δράσεις που «θα εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον στον Αφγανικό λαό», σύμφωνα πάντα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Σι τόνισε ότι έχοντας περάσει τη δοκιμασία της αλλαγής του διεθνούς τοπίου, οι σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζει την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, την καινοτομία, το άνοιγμα και τα απτά οφέλη για τους ανθρώπους. «Η φιλία Κίνας-Λατινικής Αμερικής είναι χρονοβόρα και βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύσεις για τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας της Κίνας με την Ευρώπη

Στο ίδιο πλαίσιο, ΜΜΕ όπως το chinatoday προχωρούν σε αναλύσεις για τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας της Κίνας με την Ευρώπη.  Δίνοντας έμφαση στον τομέα των υποδομών. Δίνουν ακόμη έμφαση και στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τις οικονομικές και στρατηγικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλία (AUKUS), καθώς και στις κινήσεις πολιτών φορέων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, πχ Μαλαισία, για τον κίνδυνο έντασης και αστάθειας στην περιοχή.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...