Κίνα: Συντρίμμια πυραύλου θα εισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα το πρωί της Κυριακής

Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να βυθιστούν στην ατμόσφαιρα αργά το Σάββατο ή νωρίς την Κυριακή, ανέφερε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με επίκεντρο το διαστημόπλοιο των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα περισσότερα συντρίμμια από τον πύραυλο θα καούν κατά την επανεισδοχή και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει βλάβη, αφού ο στρατός των ΗΠΑ είπε ότι αυτό που αποκαλούσε ανεξέλεγκτη επανεισδοχή παρακολουθείτο από την Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β, του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...