Κίνα: Θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» για να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις»

Το Αντιτορπυλικό του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Milius (DDG 69) / 2003
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπυλικό του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Milius (DDG 69) / 2003 / Πηγή: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Daniel J. McLain.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα» για να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις» σε μια κρυφή απειλή μετά τη διέλευση του USS Milius από τα στενά στενά της Ταϊβάν.

Ο κινεζικός στρατός δήλωσε σήμερα Τρίτη, ότι η παρουσία του κατευθυνόμενου αντιτορπιλικού πυραύλων δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει όλες τις απειλές και προκλήσεις και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε δήλωση.

Το Milius συμμετέχει σε αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν ως δραστηριότητα ρουτίνας – αλλά την οποία η Κίνα θεωρεί ως μια συντονισμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να υποκινήσει τις περιφερειακές εντάσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου Milius κλάσης Arleigh Burke πραγματοποίησε «συνήθη διέλευση στα στενά της Ταϊβάν» μέσω διεθνών υδάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε: «Η διέλευση του πλοίου μέσω των στενών της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. «Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Τον περασμένο μήνα, ο κινεζικός στρατός καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για κάθε αποστολή ενός πολεμικού πλοίου μέσω του στενού της Ταϊβάν, κατηγορώντας τους ότι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι κυβερνούσε δημοκρατικά την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες αποστολές της πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) τον περασμένο περίπου χρόνο, προκαλώντας οργή στην Ταϊπέι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων τους στο πλαίσιο ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης τους στην περιοχή του Ειρηνικού έναντι της Κίνας.

Το Πεκίνο χαρακτηρίζει την Ταϊβάν το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διέρχονται από το στενό σχεδόν κάθε μήνα. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στέλνουν περιστασιακά πλοία μέσω του στενού, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής φρεγάτας HMS Richmond τον Σεπτέμβριο.

Πηγή Express.co.uk

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...