Κίνα: Το ΝΑΤΟ είναι εργαλείο μεμονωμένων χωρών για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους

Μετά την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ που κατηγόρησε για «ανώφελα παιχνίδια πολέμου», «πρακτική δημιουργίας εικονικών εχθρών» και «προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ασίας και του κόσμου», αλλά και μετατροπή του ΝΑΤΟ σε «εργαλείο μεμονωμένων χωρών να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους», τη σκυτάλη χτες πήρε ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ζανγκ Ζουν, υψώνοντας τους τόνους και ενάντια στα σχέδια «όσων ζητούν ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε Ασία – Ειρηνικό».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Ζανγκ ανέφερε: «Το ξεπερασμένο σενάριο του Ψυχρού Πολέμου δεν πρέπει ποτέ να αναπαραχθεί σε Ασία – Ειρηνικό. Η αναστάτωση και η σύγκρουση που επηρεάζουν κάποια μέρη του κόσμου δεν πρέπει να επιτραπεί να επηρεάσουν και Ασία – Ειρηνικό». Πρόσθεσε ότι «η συνέχιση της κρίσης στην Ουκρανία είναι λυπηρή και ανησυχητική».

Ακόμα, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του ανησυχεί βαθιά για όσα περιλαμβάνει η αποκαλούμενη «Στρατηγική Πυξίδα» και τόνισε: «Καλούμε το ΝΑΤΟ να πάρει τα μαθήματά του και να μη χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία ως δικαιολογία για να πυροδοτήσει αντιπαράθεση παγκόσμιου μπλοκ ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και να να μη ψάχνει σε φανταστικούς εχθρούς σε Ασία – Ειρηνικό, ή να δημιουργεί τεχνητές αντιθέσεις και διαιρέσεις». Καταλήγοντας είπε ότι οι επεκτάσεις του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «απέτυχαν να κάνουν την Ευρώπη ασφαλέστερη» και «έσπειραν τον σπόρο της σύγκρουσης».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...