Κίνα: Το Πεκίνο απαντά με περιορισμούς στις εξαγωγές σημαντικών μετάλλων

Περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων γάλλιο και γερμάνιο, που είναι απαραίτητα για τους ημιαγωγούς, επιβάλλει από χτες στις ΗΠΑ η Κίνα, η οποία είναι η κύρια παραγωγός παγκοσμίως. Το Πεκίνο απαντά έτσι στην Ουάσιγκτον που πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης κινεζικών επιχειρήσεων στους πιο τελειοποιημένους ημιαγωγούς, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας», δηλαδή τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας τους.

Σύμφωνα με μια οδηγία του υπουργείου Εμπορίου, οι Κινέζοι εξαγωγείς γάλλιου και γερμανίου οφείλουν στο εξής να παίρνουν άδεια για να εξάγουν.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γάλλιου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, στα LED και τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Το 83% του γερμανίου προέρχεται από την Κίνα και είναι απαραίτητο για τις οπτικές ίνες και τις συσκευές υπερύθρων.

Οι περιορισμοί του Πεκίνου έχουν στόχο να προειδοποιήσουν ουσιαστικά την Ουάσιγκτον και να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα, καθώς οι ανάγκες των ΗΠΑ σε γάλλιο και γερμάνιο είναι «μικρές» και μπορούν να καλυφθούν από αλλού.

Αντιθέτως, αν η Ουάσιγκτον «επιλέξει να συνεχίσει την κλιμάκωση, η επόμενη κινεζική απάντηση θα έχει συνέπειες», εκτιμούν εμπειρογνώμονες, χωρίς να αποκλείονται περιορισμοί στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών, 17 μετάλλων «στρατηγικής σημασίας», απαραίτητων για τις τεχνολογίες αιχμής.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται ο οικονομικός πόλεμος και η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, στο «μέτωπο» της Ταϊβάν το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε στην Ουάσιγκτον σχετικά με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 345 εκατ. δολαρίων. Συνολικά το Κογκρέσο έχει εγκρίνει εξοπλισμό 1 δισ. δολαρίων για την Ταϊβάν στον προϋπολογισμό του 2023.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν κάθε μορφή «στρατιωτικής συμπαιγνίας» με την Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται στον «πυρήνα» των «συμφερόντων της Κίνας» και είναι «κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί». Αλλωστε, πρόσφατα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον και οι «σύμμαχοί» της πρέπει να επιταχύνουν την παράδοση όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια για να βοηθήσουν το νησί να «αμυνθεί» έναντι της Κίνας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...