Κίνδυνος απαρτχάιντ στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κατακρίνει τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε “μάθημα υποκριτικής και ψεύτικης ηθικής” τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για έναν πιθανό “κίνδυνο απαρτχάιντ” στο Ισραήλ.

Επανερχόμενος στο θέμα της πρόσφατης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και των εντάσεων μέσα σε μικτές ισραηλινές πόλεις, ο Λε Ντριάν προειδοποίησε την Κυριακή για έναν “κίνδυνο απαρτχάιντ” εάν δεν υπάρξει παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, συντασσόμενος με την τακτική των ΗΠΑ,ΕΕ περί ίδρυσης δυο κρατών νομιμοποιώντας την Ισραηλινή κατοχή στο μεγαλύτερο μέρος της Παλαιστίνης. Μια ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων.

“Εάν τυχόν είχαμε άλλη λύση από τη λύση δύο κρατών, τότε θα είχαμε τα συστατικά ενός απαρτχάιντ που θα διαρκούσε πολύ”, είπε ο Λε Ντριάν στην εκπομπή Grand Jury των μέσων ενημέρωσης RTL, Le Figaro και LCI.

“Ο κίνδυνος του απαρτχάιντ είναι μεγάλος εάν συνεχίσουμε να μπαίνουμε στη λογική ενός κράτους ή του status quo. Ακόμη και το status quo το παράγει αυτό”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ωστόσο σήμερα, σε ομιλία αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον υπουργό Λε Ντριάν, λέγοντας ότι εξέφρασε την “έντονη διαμαρτυρία του” στη γαλλική κυβέρνηση.

“Ο υπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει ένα κράτος απαρτχάιντ — μια δήλωση αναίσχυντη, ψευδής και αβάσιμη”, δήλωσε ο Νετανιάχου στα εβραϊκά. “Δεν θα δεχτούμε κανένα μάθημα υποκριτικής και ψεύτικης ηθικής σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...