Κινέζικες παραβιάσεις στο φόντο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Κίνας – ΗΠΑ

Νότια σινική θάλασσα

«Η ενδοϊµπεριαλιστική διαπάλη διεξάγεται µε οικονοµικά και πολιτικά – διπλωµατικά µέσα, εκφράζεται σε “τοπικούς” πολέµους, µε αύξηση και εκσυγχρονισµό εξοπλισµών, αλλαγή στρατιωτικών δογµάτων κ.λπ., ενώ µεγαλώνει ο κίνδυνος ενός ευρύτερου ιµπεριαλιστικού πολέμου. Ευρασία και Ανατολική Μεσόγειος, Περσικός και Νότιος Ειρηνικός, Αφρική και Λατινική Αµερική, Αρκτική και Κεντρική Ασία, παντού συγκρούονται ισχυρά μονοπώλια, καπιταλιστικά κράτη και οι συµµαχίες τους».

Αυτό το τμήμα από τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ μας δίνει το διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου και τους ανταγωνισμούς που σημειώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της υδρογείου.

Ιδιαίτερη είναι η ένταση τα τελευταία χρόνια στον Ειρηνικό, με την Κίνα και τις ΗΠΑ να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κινεζικά σκάφη κάναν πολλαπλές προσπάθειες να προσεγγίσουν ιαπωνικά σκάφη στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, γεγονός που αντιπροσωπεύει τις εντατικές προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Κίνας να διεκδικήσει την κυριαρχία του επί των αμφισβητούμενων Νήσων Diaoyu, γνωστών ως Senkakus στην Ιαπωνία.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι δύο κινεζικά σκάφη είχαν εισέλθει επανειλημμένα στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και είχαν κάνει κινήσεις για να πλησιάσουν ένα ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος που μετέφερε τρεις επιβάτες κοντά στα νησιά, τα οποία βρίσκονται υπό τον διοικητικό έλεγχο της Ιαπωνίας. Ένα ιαπωνικό πλοίο του λιμενικού που αναπτύσσονταν γύρω από το αλιευτικό σκάφος, για λόγους ασφαλείας, προειδοποίησε τα κινεζικά πλοία να εγκαταλείψουν την ιαπωνική επικράτεια. Δύο άλλα κινεζικά σκάφη εντοπίστηκαν, επίσης, στη λεγόμενη «συνορεύουσα ζώνη» λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας. Ένα εξ’ αυτών φάνηκε να είναι οπλισμένο με ένα αυτοκανονάκι, σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με αναλύσεις καθηγητών διεθνών σχέσεων σε Πανεπιστήμια του Τόκιο αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, δεδομένου ότι η Κίνα επιδιώκει να παγιώσει τις εδαφικές της αξιώσεις. Ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ίσως ήταν μία κίνηση, για να δουν τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον.

Η παρουσία κινέζικων πλοίων στα αμφισβητούμενα νησιά ήταν η ένατη φέτος και η τελευταία από τότε που το Πεκίνο εξέδωσε νέα νομοθεσία στις αρχές του μήνα, για να επιτρέψει στην ακτοφυλακή του να χρησιμοποιεί όπλα εναντίον ξένων πλοίων που πλέουν σε ύδατα που ελέγχονται και διεκδικούνται από την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν την Κίνα για τη χρήση βίας στα αμφισβητούμενα ύδατα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, να λέει ότι το κείμενο της νομοθεσίας υπονοούσε έντονα ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «εκφοβισμό των θαλάσσιων γειτόνων της Κίνας». Εξέφρασε μεταξύ άλλων την ανησυχία του ότι η Κίνα μπορεί να επικαλεστεί αυτόν τον νέο νόμο για να διεκδικήσει τους παράνομους ισχυρισμούς της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μέχρι πρότινος η Ιαπωνία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό. Όμως, δεν έχασε χρόνο να εξάγει υποσχέσεις για ρητή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη θέση της Ιαπωνίας στα νησιά Senkaku από τη νέα διοίκηση του Joe Biden αμέσως μετά την προεδρία του. Σύμφωνα με αναλυτές οι εισβολές και οι προσεγγίσεις σε ιαπωνικά σκάφη κοντά στο Σενκάκο θα μπορούσαν να μειωθούν πάλι, αλλά θα ξαναρχίσουν πιο επιθετικά σε λίγους μήνες.

Το γεγονός αυτό, καθώς και σωρεία άλλων αντίστοιχων που λαμβάνουν χώρα στον Ειρηνικό, αλλά και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που αποτελούν σήμερα πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων «ξεσκεπάζει» η διαπάλη ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του σημερινού καπιταλιστικού κόσμου για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Άλλωστε, οι όρκοι πίστης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, είναι μία ακόμη απόδειξη για το ποιοι είναι οι δύο γίγαντες που συγκρούονται στα Ειρηνικό. Όπως ακριβώς αναφέρονται και στις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Στοιχείο που πιο έντονα χαρακτηρίζει τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που εκτός του οικονομικού υπόβαθρου έχει άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό – διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο».

Φαίη Κ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...